Община Банско пак започна офанзива за втори лифт

Местната администрация иска бързо одобрение за нови ски съоръжения в Пирин

Община Банско пак започна офанзива за втори лифт

Община Банско отново е в офанзива за промяна на плана за управление на парк "Пирин", който да позволи изграждането на нови съоръжения в планината, включително на втори кабинков лифт от курортния град до пистите над него. Срещу проектите за нови съоръжения се обявяват природозащитници, които алармират, че това ще доведе още повече хора в планината, която е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Сагата, която се точи от години, започва отново преди началото на поредния зимен сезон.

Натискът за втори лифт беше подновен от кмета на Банско Георги Икономов и местната организация "Бъдеще за община Банско", в която участват и общински съветници. В понеделник кметът внесе в Министерството на околната среда и водите искане за приключване на започнатата през 2013 г. процедура по частично изменение на сега действащия план за управление на Национален парк „Пирин“, съобщиха от местната администрация.

Преди повече от четири години, в последните дни от мандата на първия кабинет на Бойко Борисов, когато министър на околната среда беше Нона Караджова, експертният екологичен съвет към ведомството предложи планът за управление на Пирин да бъде частично променен. Измененията трябваше да засегнат само ски зоната, която според ведомството е 2.5% от площта на парка, и да позволят изграждането на нови писти и втори кабинков лифт.

Преди процедирането на промените общината трябваше да изработи стратегия за развитие на курорта, която да дава прогнози за очаквания брой на туристите и визия за развитието на града, в който през последните десетилетия се строи безразборно и без общ устройствен план. Преди компромисното решение на екоминистерството отново имаше протести с искане за втори лифт, в които се включиха тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов и Цецка Цачева, която в онзи момент беше председател на Народното събрание.

Досега обаче това предложение на екологичния съвет остава само на хартия. Междувременно беше изработен нов план за управление на "Пирин", тъй като старият изтече. Новият документ обаче беше атакуван в съда и делата още не са приключили. От община Банско смятат, че съдебните процедури ще отнемат години и затова настояват да се придвижи проектът от 2013 г.

"Явните атаки срещу построяването на втори кабинков лифт не издържат на никакви разумни доводи и навеждат на мисълта, че става дума за обслужване на чужди интереси!", пише в съобщението на общината.

В същото време местното сдружение "Бъдеще за община Банско", което има свои представители и в общинския съвет, организира протест с искане за втори кабинков лифт по-късно в понеделник. Протестиращите се събраха на пътя към Банско и го блокираха за кратко. Те смятат, че единствената въжена линия няма капацитет да обслужва туристите в зимния курорт. По думите на кмета Георги Икономов нямало законова пречка за изграждането на съоръжението.

Протестът е насочен срещу опитите на няколко природозащитни организации да стопират приемането на новия план за управление на Национален парк "Пирин" , който регламентира процеса по реализация на инвестиционни проекти при спазване на европейското и национално екологично законодателство, пише в съобщението на организаторите. Според тях курортът е популярен в целия свят и се нуждае от втори лифт, за да може да приема още повече туристи.

"С протеста искаме да напомним, че проблем има и ако не се реши в най-кратки срокове, Банско като курорт губи. Това е абсолютна антиреклама за страната ни", каза Икономов пред Нова телевизия.

Екологът Андрей Ковачев заяви пред бТВ, че на хартия няма никакъв проект за втори лифт. По думите му капацитетът на лифта е 400 души на час. Според него може да се пуснат допълнителни автобуси, които да карат туристите до пистите. Ковачев каза още, че застрояването в Банско е по-големият проблем. Тезата на природозащитниците е, че безразборното строителство е довело да дисбаланс между капацитета на лифта и броя на туристите, които го ползват. Те смятат, че построяването на втори лифт ще увеличи допълнително броя хората в планината, което ще доведе до искане за изграждане на още ски съоръжения в природния парк. Пистите и лифтът се стопанисват от фирмата "Юлен", свързана със собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?