Изследване на Програма "Достъп до информация":

Община Добрич е най-прозрачната институция

Община Добрич оглави първия по рода си рейтинг за "активна прозрачност" сред българските институции, обявиха от Програма "Достъп до информация" в сряда. Проучването е разгледало сайтовете на всички действащи 474 сайта на 489-те публични институции в страната. 13 от тях все още не присъстват в интернет, въпреки задължението по закон.

Равнището на прозрачност е оценявано по 40 индикатора като възможният максимум е 60.5 точки, но никоя от наблюдаваните звена на администрацията не го достига. Община Добрич е най-близо с 52 точки.

Основните изводи на неправителствената организация са, че институциите са станали по-прозрачни през последната година, но все още масово не се изпълняват задълженията за публикуване на основни документи. Най-големият проблем продължава да бъде публикуването на сключените договори за изпълнение на обществени поръчки.

В рейтинга на ПДИ на второ място изненадващо се оказва Министерството на отбраната (49 т.), което години наред бе сочено като една от най-непрозрачните институции. Първата петица се допълва от образователното министерство (46 т.), община Две могили (45 т.) и Министерството на финансите (44.5 т.).

Другото силово ведомство МВР (22.3 т.) е извън първите 200 институции по прозрачност. 4 от 16 министерства все още нямат раздели за достъп до обществена информация.

От организацията констатират, че сайтовете на институциите са разнообразни това обърква потребителите. Липсва и добро описание на публичните регистри. При процедури по Закона за обществените поръчки само девет процента от изследваните административни органи публикуват информация на кого се възлага обществената поръчка.

Експертът от правната програма на ПДИ адв. Кирил Терзийски представи портала на публичните регистри, изготвен от фондацията.

В него са събрани 3945 публични регистри, поддържани от централни, териториални и местни органи на властта. От тях 623 са достъпни онлайн, а 3927 регистри са достъпни без
заплащане. Платените регистри в страната са 18.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?