Община Елин Пелин oтказва да приеме семейство сирийски бежанци

Два месеца чужденците стоят без документи, а местни жители ги гонят

Сирийското семейство, сн. бТВ
Общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут.
 
От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората ги гонят. Напрежението между българите и сирийците се увеличи и се наложи полиция да се намеси и да успокои спорещите граждани, съобщи бТВ.
 
Хората от Елин Пелин не са без хуманност, но решението им е, че не искат да бъдат настанявани бежанци, посочи кмета Ивайло Симеонов. Той е категоричен, че няма да пусне семейството. 
 
”Те трябва да намерят друго място където да живеят. Не смятам да допусна който и да нарушава мира на моите съграждани”, заяви кметът.
 
Акрам Наюф, представител на сирийците заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека и българските закони. 
 
”Тези хора има статут, хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН”, каза той.
 
Кметът уточни, че общината не е взимала решение, а той изпълнява волята на хората.
 
Живеещите в общината размениха остри реплики със семейството и заявиха, че не ги притесняват те самите, а това, че след тях ще дойдат млади и здрави мъже, които са държали оръжие и знаят какво е смърт.
 
Сирийците са учудени от реакцията на хората и действията на институциите. Според Фахим засега няма смисъл семейството му да опитва да се премести на друго място, където може да ги очаква същото отношение.
 
Фатима и Фахим споделят, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци.
 
В опит да избягат от смъртта и агонията на войната, пътят им ги отвежда в България.
 
”Търсехме спокоен живот. В България знаем, че всичко е много хубаво”, споделя Фахим Джабер.
 
Не след дълго  получават и хуманитарен статут, а по закон общината е длъжна да им издаде лични документи. Вече два месеца това не се случва. Общинските съветници решават да не се регистрират чужденци на територията на Елин Пелин.
 
Така семейството попада в омагьосан кръг. 
 
”В конкретния случай е изготвено и писмо до кмета на общината, че са получили такъв статут и с цел именно тяхната регистрация на мястото, което  те са заявили да пребивават . Няма законова пречка да се извърши такава регистрация на територията на общината”, коментира Димитър Киров от дирекция "Качество на производството за международна закрила".
 
 
 
Споделяне
Още по темата
Още от България