Община Харманли губи дела за над половин милион лева заради трагедията в Бисер

Община Харманли губи дела за над половин милион лева заради трагедията в Бисер

Пострадалите при наводнението в с. Бисер започнаха да печелят дела срещу община Харманли – двамадуши вече са получили обезщетения от общо 570 хил. лв. на първа инстанция. Става дума за мъже, загубили родителите ззради наводнението, съобщава вестник “Сега“.

Още около 30 дела, заведени от близките на пострадалите, са висящи.

Хасковското село Бисер беше пометено на 6 февруари 2012 г., когато се скъса стената на язовир. Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди повечето постройки в селото и унищожи покъщнината. Исковете на пострадалите и наследниците на загиналите са срещу Министерството на отбраната и общината в Харманли, между които тече спор за собствеността на съоръжението.

По едното дело съдът е присъдил 350 хил. лв. обезщетение, като искът на пострадалите е уважен изцяло. Община Харманли трябва да плати още 14 хил. лв. държавна такса, 450 лв. разноски и 10 236 лв. на адвоката на ищеца.

Искът е заведен от сина на загинали съпрузи. В него се разказва как родителите му за последно са видени в двора на къщата им малко преди водата да залее селото. Загиналото семейство е живеело на 80 м от реката. Водата е стигнала до имота им за 10 минути и е била 2 м висока. Вълната ги отнесла през оградата на съседния двор на 300 м от тяхната къща, където били открити мъртви след няколко дни. Синът им се включил в издирването и сам ги изровил изпод останките от разрушени къщи и сняг.

В съдебното решение се казва, че при спор за собственост, какъвто има между общината и МО, областният управител е длъжен да следи за проблеми с язовира. Отговорността на областния управител обаче не изключва отговорността на действителния собственик на съоръжението, а двете институции отговарят солидарно за причинените вреди. По делото са събрани много доказателства, че тежкото състояние на язовира и стената му са били известни на общината години преди трагедията. През 2010 г. и няколко месеца преди инцидента по назначена от общината проверка отново са констатирани запушване на преливника, нередности в работата на изпускателя, пропадане на язовирната стена и деформация в короната ѝ. В общината са били наясно с опасността от разрушаване на стената. "Всичко обаче е било документирано единствено на хартия и не са били предприети никакви мерки за предотвратяване на бедствието", пише в решението на съда.

Бездействието на общината е продължило и след наводнението. Служителите ѝ единствено са наблюдавали настъпващото бедствие. Предприетите мерки за евакуация са неадекватни и хаотични. Не се установява общината да е осигурила практическото приложение на аварийния си план, нито да е обезпечила прилагането на мерките, предвидени в Закона за защита от бедствия.

Техническата експертиза е показала, че язовирът изобщо не е поддържан. Ако стената му беше издържала, той е щял да поеме падналия дъжд. След скъсването ѝ обаче наводнението на селото е било неизбежно.

Решението по другото дело е от август. И с него син на загинали при наводнението съпрузи е осъдил общината. Тук са присъдени 220 хил. лв. от претендираните 520 хил. лв. Родителите на ищеца са застигнати от приливната вълна на моста след язовира, докато пътували за работа в Харманли. Експертизите установяват, че причина за скъсването на язовирната стена е изключително лошото ѝ техническо състояние и липсата на данни за каквато и да е поддръжка. Съдия Василев преценява, че справедливото обезщетение за претърпените вреди е по 120 хил. лв. за загубата на всеки от родителите. Тъй като с решение на кабинета на мъжа са отпуснати 20 хил. лв., съдът ги приспада и определя обезщетение от по 110 хил. лв. на човек.

И двете решения не са окончателни и могат да се атакуват пред Софийския апелативен съд.

Всички дела на пострадалите от наводнението са заведени от един и същ шуменски адвокат. Той представлява и пострадалите от Хитрино, които водят също дела за милиони.

Дни след като изтекоха петте години, в които хората можеха да завеждат граждански дела за обезщетения, прокуратурата повдигна обвинение на Ирена Узунова - бивш областен управител на Хасково. На 19 юли обвинителният акт срещу нея беше внесен в районния съд в Харманли, но в началото на октомври съдът го върна на прокуратурата заради пропуски.

Споделяне

Още от България