Община Кюстендил ще ремонтира улици и спортната база със 6 млн. лв.

Спортен комплекс "Осогово" Кюстендил

Община Кюстендил ще ремонтира улици за 3 млн. лв. Още толкова ще отиде за основен ремонт на сградите и съоръженията на спортен комплекс "Осогово".

Средствата от 6 млн. лв. се осигуряват от държавния бюджет, като допълнителни трансфери по бюджета на община Кюстендил за 2020 г. Решението за това беше взето на заседанието на правителството в сряда.

Плановете на общината са бързо да направи обществените поръчки и ремонтите да започнат до края на годината, каза кметът Петър Паунов пред Mediapool.

Ремонтират улици в града и селата с 3 млн. лв.

Голяма част от уличната мрежа в града и близките села е в ужасно състояние - дупки, нагъвания, пропадания и всякакви дефекти. Жителите от Кюстендил от години се надяват на ремонт на улиците в града. Някои от тях бяха ремонтирани покрай местните избори през миналата година.

Все още не е готов списъкът кои точно улици ще бъдат ремонтирани. Той се подгтотвя от специалистите. Със сигурност може да се каже, че ще бъде ремонтирана ул. "Раковски", както и още десетки улици в града и селата, сред които Коняво, Драговищица и Николичевци, Горна Гращица и други, каза Петър Паунов.

По селата ремонт на улиците не е правен от времето на социализма. В някои от близките села край града, които вече са се превърнали като квартали на Кюстендил, дори има неасфалтирани улици.

Ремонт на сградите в спортния комплекс "Осогово" за 3 млн. лв.

Другите 3 млн. лв. от отпуснатите допълнително от държавата средства са предназначени за основен ремонт на сградите и съоръжения в спортен комплекс "Осогово".

Базата е почти разрушена. Лекоатлетическата писта на стадиона от години е без настилка, секторите за скокове и хвърляния са унищожени. Преди години там тренираха редица олимпийски и световни шампиони в атлетиката, като Иванка Христова, Гинка Загорчева и други, както и спортисти от чужбина. Днес провеждането на тренировки е опасно за здравето на децата.

През 2018 г. със средства от бюджета на Министерството на спорта беше ремонтирана единствено закритата лекоатлетическа зала. С новите 3 млн. лв. няма да се прави открития стадион и пистата, уточни кметът.

Парите ще отидат за саниране на спортните зали, които са десетки - за художествена гимнастика, волейбол, баскетбол, борба, самбо, джудо, тенис на маса и т.н. Общата им площ е около 11 декара, каза Паунов. По думите му предвижда се да бъде направена и сауна с минерална вода за възстановяване на спортистите.

Споделяне

Още от България