Община Неделино в бедствено положение след проливните дъждове

Община Неделино обяви бедствено положение заради пораженията от обилните валежи, паднали в последното денонощие, съобщи кметът Стоян Беширов. Дъжд вали повече от 24 часа и падналите количества на места са между 100 и 200 л/кв. м.

26 деца не могат да се приберат по домовете си, тъй като два училищни автобуса, които превозват ученици от административния център до близките села, не могат да стигнат до тях. Децата са от селата Тънка Бара, Върлино и Козарка. В момента се намират в град Неделино.

"Родителите са известени, при децата има учители, раздадени са храни и напитки", каза кметът Беширов. Той допълни, че ако до края на деня не се намери начин децата да бъдат извозени, се обмисля вариантът да бъдат настанени в общежитие в града или в частни домове.

Прекъснати са пътищата до седем села - Раевица, Учерума, Тънка бара, Върлино, Козарка, Крайна и Ангелови колиби. Активирали са се свлачища почти във всяко населено място в общината. Река Кичуковска е излязла от коритото си и е заляла пътен участък между град Неделино и село Крайна. Това е същият участък, който пострада от проливните дъждове миналата година и за който отново не бяха отпуснати средства за възстановяване на стената. Информирани са полицията и пожарната. На място е работна група, като се прави всичко възможно да се ограничат пораженията върху инфраструктурата.

Аварийни екипи разчистват зоните в Неделино, където са се образували кални наноси. Общинска комисия извършва оглед на щетите.

"Старите инфраструктурни "язви" пак се появиха. За пореден път ситуацията е трагична", каза Стоян Беширов.

Проливните дъждове в края на октомври отново причиниха наводнения в родопската община и принудиха кмета да обяви бедствено положение.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Смолян комисар Кирил Хаджихристев съобщи, че язовир "Златоград" прелива заради обилните дъждове, но с нормални темпове и река Върбица не е излязла от коритото си.

Язовирът се наблюдава непрекъснато и са уведомени институциите в Кърджали, тъй като в техния район реката се разлива и трябва да са подготвени и да предприемат действия за евентуална евакуация при нужда, посочи комисар Хаджихристев.

Рязко се е повишило нивото на реката в района на Златоград и затова е преустановено движението към и от Бенковски. Определени са евентуалните разливни зони и е информирано местното население. На място работят екипи от пожарникари и спасители. Предприети са всички възможни действия за защита на хората в района и на тяхното имущество, посочват от МВР.

Заради проливните дъждове са се активизирали и няколко свлачища в община Златоград. Към момента обаче обстановката е сравнително спокойна, съобщи кметът на Златоград Мирослав Янчев.

На много места в Смолянска област по пътните настилки има свлечени камъни, които затрудняват движението. Те се отстраняват. В цялата Смолянска област е повишена опасността от падащи камъни и от Областното пътно управление призовават водачите на автомобили да шофират с повишено внимание и със скорост, съобразена с пътните и метеорологични условия.

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН съобщиха, че за шест часа в Кърджали са паднали 26 л/кв. м дъжд. В Хасково количеството на дъжда е 17 л/кв. м., а в района на Смолян – 12 л/кв. м.

Споделяне

Още от България