Община Несебър иска държавния дял в "Слънчев бряг" АД

Собственици на хотели се притесняват, че местни властелини могат да превземат курорта

Община Несебър иска държавния дял в "Слънчев бряг" АД

Раздираната от чести скандали и лобистки интереси община Несебър ще започне преговори с българското правителство за придобиване на държавния дял в "Слънчев бряг" АД, който възлиза на 75% от капитала. Това е решил в сряда общинският съвет, потвърдиха оттам пред Mediapool.

Часове след решението на местната власт започнаха да валят тревоги за бъдещето на курорта, който има опасност да бъде превзет от местни властелини и да се стигне до нова вълна от презастрояване. Община Несебър често е в епицентъра на публични скандали заради огромните бизнес интереси край морето.

Кой какво предложи?

Според гласуваната на извънредното заседание на общинския съвет на 9 септември точка кметът на общината е упълномощен да стартира преговори с правителството за придобиване собствеността върху инфраструктурата на к.к. "Слънчев бряг".

Предложението е направено от Венелин Ташев от местната коалиция "Съюз на свободните демократи", а от общинския съвет в Несебър потвърдиха пред Mediapool, че предложението е прието.

В момента 75% от капитала на "Слънчев бряг" АД се държат от Министерство на туризма. Дружеството е и на фондовата борса и в него акции имат над 4000 физически и юридически лица. Венелин Ташев, цитиран от местни медии, развива визия, че е възможно община Несебър да създаде търговско дружество, което да стопанисва комплекса и в него участие да имат миноритарните акционери.

Самият кмет на Несебър Николай Димитров, който ще води преговорите с правителството, също бе в епицентър на скандал. През 2019 г. той бе обвинен като лидер на организирана престъпна група за купуване на гласове, а прокуратурата настояваше, че като кмет може да оказва натиск върху свидетели. Но на 14 януари 2020 г. Апелативният спецсъд окончателно отказа да отстрани Николай Димитров от кметския пост.

Хотелиери: Плащаме на общината, тя не инвестира

От Съюза на собствениците на хотели в "Слънчев бряг" обясниха, че от години плащат данъци на общината, но тя не инвестира нищо, защото инфраструктурата в курорта е на държавата.

"В този вид, в който в момента са поставени нещата, в такова статукво, ние не можем да продължим да развиваме курорта. Защото, от една страна, плащаме всичките си местни данъци и такси в община Несебър. От друга страна, общината винаги излиза с оправданието, че не може да инвестира средства в тази територия, защото тя не е нейна, а е на държавата", каза пред Mediapool Елена Иванова, зам.-председател на съюза.

"Значи, от една страна, могат да вземат данъците и таксите, имат право да ги харчат, от друга страна обаче не могат да инвестират, защото не са собственици. Т.е. получават от територията, но не могат да влагат в нея", заключи тя.

В последните години Съюзът на собствениците няколко пъти е инициирал кампании да мотивира кмета на община Несебър да пристъпи към придобиване на държавния дял, но досега до подобна стъпка не се е стигало.

Тревогите

"При всички случаи трябва да се гарантира развитието на курорта, а не просто някой да го придобие, пък бил той и общината. Ако общината иска да придобие територията само за да я има, но да не се инвестират пари в нея и да тръгнат интереси на местни властелини, курортът няма да просъществува в по-добро състояние, а може и да се влоши", коментира още Елена Иванова.

"Това е национален курорт, тук би трябвало и държавата да има концепция за развитието му. Т.е. за него трябва да се обединят усилията на държавата, общината и собственици и средствата да се инвестират под контрола на тези три участника", каза още тя.

Тревоги и за бъдещо застрояване на курорта изказа и изпълнителният директор на дружеството Златко Димитров.

"Ако държавата прехвърли правата си върху 75 на сто от капитала на "Слънчев бряг" АД в полза на община Несебър, ще бъде лишена от правомощия. Освен това има и потенциален риск от ново застрояване в курорта, което вече е нежелателно, разпоредителни сделки с транспортната или с ВиК инфраструктурата, регламентации, които ще са изцяло в частен интерес, и др", коментира той пред БТА.

Елена Иванова посочи, че Съюзът на собствениците на хотели подкрепя въвеждането на мораториум за ново застрояване на курорта.

Дълго подгряване

Още през 2017 г. бившият министър на туризма Николина Ангелкова обяви, че държавата обмисля да прехвърли на община Несебър собствеността на дружеството "Слънчев бряг" АД. Изявлението ѝ дойде броени дни след като ресорният тогава вицепремиер Валери Симеонов поиска разформироване на дружеството, тъй като то не осигурява никакви приходи в бюджета, работи на загуба и разходите по поддръжката на инфраструктурата в курорта непрекъснато нарастват.

"Собствениците на хотели, заведения и атракциони плащат данъците си в община Несебър, която не прави никакви отчисления в курорта за поддръжката му. За вода се плаща на "ВиК- Бургас", независимо че водата се доставя по тръби, собственост на дружеството. ВиК не плаща нищо за ползването на инфраструктурата заради съдебен спор между двете дружества", обясни тогава Ангелкова. В същото време дружеството плаща разходите за амортизация на инфраструктурата, така че се получава един омагьосан кръг, описа тогава картината Ангелкова.

Споделяне

Още от Бизнес