Цената на демокрацията

Община Пазарджик поиска 3312.54 лева за достъп до информация

Кметството сключило договори, разпростиращи се на 36 806 листа

Тодор Попов

Община Пазарджик разигра немислим юридически цирк, искайки 3312.54 лева от местния вестник "Виделина", за да му предостави отговор по Закона за достъп до обществена информация. Изданието води в продължение на година и половина съдебни битки, за да се сдобие с информация за сключените от общината договори с фирми за периода 2007-2010 година. Кмет на общината втори мандат е Тодор Попов, който е и новоизпечен председател на Националното сдружение на общините в България.

През 2010 и 2011 година кметът отказва да предостави данните, но "Виделина" печелят делото пред Върховния административен съд, което задължава общината да предостави исканата информация.  В крайна сметка в редакцията на изданието се получава писмо от общината, което носи датата 1 март тази година, когато с протекцията на ГЕРБ Тодор Попов стана и председател на сдружението на общините. Докато празнува новия си висок пост, Попов очевидно е решил едновременно да изпълни закона и да напълни бюджета в класически кметски стил с парите на гражданите.

Така на същата дата 1 март неговият временен заместник и заместник-кмет на Пазарджик Петър Петров изпраща писмо до главния редактор на вестника с искане да се изплати въпросната сума. Срещу това общината обещава да предостави 36 806 ксерокопия на страници с информация за сделките. Според ценоразписа по Закона за достъп до информация ксерокопие на 1 стр. формат А4 струва 0.09 лв. Законът обаче предоставя възможност информацията да бъде предоставена по електронната поща, което не струва пари, или на диск, което ще струва 50 стотинки. Възможно е договорите да бъдат обобщени в кратка справка.

"Не сме и очаквали друго освен поредния бабаитски опит на ръководството на общината да отклони предоставянето на данни за действителния размер на задълженията към фирми. Което пък поражда (и засилва) съмненията, че той далеч надхвърля обявените от главфина (главният финансист - бел. ред.) Георги Гайдаров 6.4 милиона", пише главният редактор на "Виделина" Валентин Ненков.

Журналистът пояснява, че никога не е искал целия архив на Община Пазарджик от 2007 г. насам, лист по лист.

"Без да сме прецизни в смятането като Вас (Община Пазарджик), допускаме, че задълженията се изразяват с число, което може да се побере на 1 ред. По същия начин стои въпросът и с броя на сключените договори. Никак не звучат убедително Вашите изчисления, че поисканият от нас списък с контрагентите ще запълни над 36 800 страници. Все пак ни е любопитно кой общински служител е бил натоварен с този къртовски труд – броенето на страниците. 36 хил. парчета не са малко… ", коментира още Ненков и съветва общината да кандидатства за Книгата на Гинес за най-скъпата информация в света.

Изчисленията на Mediapool показват, че 36 806 листа стандартен тип биха направи купчина с височина 4.4 метра. Практиката по прилагането на Закона за достъп до обществена информация, приет през 2000 година, не познава казус с подобна мащабна сума. Рекордът до този момент се държеше от регионалното министерство, което през октомври 2011 година поиска 1620 лева, за да предостави справка за броя на българите с настоящ адрес в чужбина. Искането бе подадено от Стефан Манов, който живее във Франция.

Споделяне

Още от България