Община Перник забрани депониране на столичния боклук в мина “Република”

Пернишкият общински съвет на своя извънредна сесия във вторник взе единодушно решение за недопускане на депониране на отпадъците на София на територията на община Перник.

Съветниците гласуваха декларация до Министерския съвет, министъра на околната среда и водите, кмета на София и Столичния общински съвет. В документа се възразява територия на общината, в това число и на рудник "Република", да бъде използвана за сметище.

В декларацията на общинарите се призовават всички държавни институции за недопускане на подобно решение.

Най-много представители в общинския съвет в Перник има БСП – 13 съветника, след това е СДС с 9, Коалиция “Нова левица” – 7, НДСВ – 4 и ССД с 2 и др.

С това решение двете общини, на чиято територия са посочените от консултантската фирма “Геокомплекс” подходящи места за депониране на столичния боклук – Елин Пелин (мина “Чукурово”) и Перник (мина “Република”), са взели решения за неговото недопускане.

Кметът на София Бойко Борисов вече поиска от Министерски съвет да обяви една от двете мини за обект с национално значение, което ще ги постави директно под юрисдикцията на правителството. Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров обеща съдействие на столичния кмет по този въпрос. След това двамата си размениха взаимни обвинения, че си прехвърлят един на друг решението на кризата.

В момента жителите на Елин Пелин и Габра са в стачна готовност. В петък бяха спрени и първите камиони със софийски боклук, които бяха изпратени да разтоварват в Чукурово.

Споделяне

Още от България