Община Плевен глобена за злоупотреба с таксите за ползване на автогарата

Община Плевен е санкционирана с 23 763 лв. заради това, че е злоупотребявала с това, че в града има само една автогара, която е общинска собственост, и е определяла необосновано високи такси за някои от автобусните превозвачи, ползващи секторни места за тръгване и пристигане, а други фирми са били в привилегировано положение. Това съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в сряда.

 

Антимонополният орган установил, че плевенските общински предприятия, които са стопанисвали автогарата, са нарушили Закона за защита на конкуренцията. Проверката на КЗК е започнала по сигнал на “Хеброс Бус” ООД, Пловдив.

 

Комисията е изследвала дейността на община Плевен и общинските фирми ОП “Жилфонд”, която е управлявала автогарата до 3 април 2012 г., и ОП “Център за градска мобилност”, поела след това стопанисването на обекта. Те са единствените предприятия, които предоставят автогарови услуги в града.

 

Производството установи, че в резултат на системата за ценообразуване, включваща елемента “пробег в км“, двете ответни дружества са налагали необосновано високи такси за автогарови услуги, в резултат на което се привилегироват определени превозвачи спрямо други. Методиката за изчисляване на автогаровите услуги в Плевен разкрива силен дисбаланс при изчисляване на крайните цени, които дължат различите превозвачи за осъществяваните от тях курсове, като се наблюдават драстични разлики в сумите, дължими от транспортните дружества за дългите и къси курсове, посочват от КЗК.

 

Комисията счита, че цената на услугата “тръгване от сектор” не трябва да зависи от дължината на конкретния курс, тъй като себестойността на услугата, която автогарата предоставя е идентична, независимо от дължината на маршрута, по който пътува съответният превозвач. В случая, при дългите маршрути се постига норма на печалба в хиляди, докато при късите се формират цени под себестойността на услугата. Едновременно с това се засягат и интересите на потребителите, в резултат на повишаване на цената на билетите за автобусен превоз, смятат от КЗК и нареждат да се спре нарушението.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?