Община Пловдив е разрешила строеж на джамия в "Столипиново"

Пловдивският квартал "Столипиново"

Община Пловдив е издала разрешително за строеж на джамия за 1 млн. лв. в пловдивското ромско гето "Столипиново“, съобщи бившият главен мюфтия Недим Генджев, цитиран от "Дарик". Това ще е трета джамия в града след голямата Джумая джамия и Имарет.

Организацията по строежа се движи от дружеството с нестопанска цел "Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание“ с председател Недим Генджев. Новата джамия се определя като "социален молитвен дом".

Временно изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Димитър Кацарски потвърди, че има издадено строително разрешително, но отказва да даде подробности по темата. От Районното мюфтийство на Пловдив заявиха, че не знаят за какво става въпрос и не могат да вземат отношение по темата.

Джамията ще се намира на улица "Батак", която е до общинския пазар. Тя ще разполага с компютърна зала, зала за молитва, трапезария за социално слаби, безплатен медицински център с лекар и зъболекар, както и търговска част, с която да се плащат консумативи като ток и вода. Отделно молитвеният дом ще има и зала за събрания и срещи за 200 човека, обществена баня и учебна зала.

Недим Генджев обещава в молитвения дом да не се допуска проповядването на радикални течения на исляма.

"В молитвения дом няма да има имами, които са обучавани в чужбина, всички ще бъдат или от средните мюсюлмански училища в България, или от Ислямския институт“, каза Генджев.
"Столипиново" е най-голямото ромско гето на Балканите с население между 40 000 и 50 000 души. Гетото възниква през 1889 година, когато общинският съвет на Пловдив решава да изсели пръснатите из града цигани в новосъздадено "циганско село“ на 2 километра източно от Пловдив. Причината за изследването е епидемия от шарка.

Първите жители са около 350 души от пловдивската Бей-Меджид махала. Първоначално гетото е наречено "Новото село", но впоследствие е наименувано на генерал Столипин, заместник на княз Дондуков-Корсаков.

Споделяне

Още по темата

Още от България