Община Пловдив иска 2.5 млн. лева за форума на Първанов

Община Пловдив иска 2.5 млн. лева за форума на Първанов

В условията на финансова криза община Пловдив иска 2.5 млн. лева от правителството за провеждането на световния енергиен форум в града през април, организиран от президента Георги Първанов.

Пловдивският кмет Славчо Атанасов съобщи в понеделник, че средствата са необходими за пътна и вертикална маркировка по маршрутите на официалните делегации. Някои участъци ще бъдат изцяло преасфалтирани, крайпътните стълбове по официалното трасе пребоядисани, а дръвчетата варосани.

"План-сметката, която изпратихме в Министерския съвет, е много добре обоснована и очакваме да бъде одобрена", посочи Атанасов.

Срещата на върха "Природен газ за Европа: сигурност и партньорство" ще се проведе на 24 и 25 април в Пловдив и ще ще събере основните партньори на ЕС в енергийното сътрудничество като Русия, САЩ, Азербайджан, Украйна, Турция, Грузия, Казахстан, Туркменистан, Египет и други, съобщи преди седмица правителствената пресслужба.

Очаква се на срещата да присъства и руският премиер Владимир Путин, който в рамките на визитата ще посети Великотърновския университет, за да бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза.

Все още не е обявено какви ще са общите разходи на България като домакин на енергийната конференция.

Славчо Атанасов съобщи, че в неделя Първанов е бил инкогнито в Пловдив и двамата са обиколили всички основни хотели, където ще бъдат настанени официалните гости и Пловдивския панаир, където ще се проведе форумът.

"Предстои много работа. Обясних му, че имаме нужда от помощ, защото тези средства не са предвидени в бюджета", съобщи кметът Славчо Атанасов пред журналисти.

Форумът ще се проведе броени дни преди първата среща ЕС – Каспийски регион, която чешкото председателство на ЕС организира на 7 май в Прага. Според източници от Брюксел, европейските партньори не са във възторг от българската инициатива, от която не се очаква да допринесе особено за разрешване на проблема с енергийната сигурност на ЕС.

Наскоро премиерът Сергей Станишев обаче заяви, че България има амбицията да се превърне в "енергиен Давос" и предстоящата енергийна среща на върха да прерасне в ежегоден енергиен форум.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?