Община Родопи забърка лидерите на РБ в скандал с фалшиви подписи

Таня Бочукова

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира за скандал с фалшифицирани подписи на лидерите на партиите от Реформаторския блок, обявиха от държавното обвинение във вторник. Става дума за документ, използван за упълномощаването на членове в Общинската избирателна комисия в община Родопи.

Прокуратурата е възложила и проверка на полицията в Пловдив за извършено евентуално документно престъпление. От община Родопи обясняват, че са фалшифицирани подписите на Николай Ненчев, Меглена Кунева, Корман Исмаилов, Божидар Лукарски и Радан Кънев.

По думите на зам.-кмета на общината Таня Бочукова, цитирана от "Дарик", фалшивите парафи са поставени под документ, който упълномощава членове от квотата на Реформаторския блок в Общинска избирателна комисия-Родопи. Тя обясни, че е подала сигнал до областната дирекция на МВР в Пловдив.

По думите ѝ вече е изготвена съдебно-почеркова експертиза, която доказва твърдението, че подписите под пълномощното са фалшиви. От пловдивската полиция обаче отказват да потвърдят тази информация.

Във вторник председателят на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски каза, че ще на свой ще сигнал в прокуратурата срещу "кметицата" на Родопи.

"Кметицата има не особено добри юридически познания. За да има експертиза, е необходимо да бъде взет образец от подписа на съответното лице. Напълно отговорно заявявам, че на мен такъв образец от полицейска структура или такава, свързана с община Родопи не ми е вземан. Това, което изнася госпожата в публичното пространство е неистина и набеждаване в престъпление, което само по себе си представлява престъпление според Наказателния кодекс", каза Лукарски на пресконференция в централата на СДС.

Кмет на община Родопи е Пламен Спасов (ГЕРБ). Лукарски най-вероятно има предвид заместник-кметицата. Лидерът на СДС заплаши, че на свой ред ще сезира прокуратурата.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?