Община Сливен е пред фалит заради дълг по европроект

Местната власт дължи 4.5 млн. лева на министерство

Улици в Сливен дълго време бяха разкопани заради подмяната на ВиК мрежата, проточила се с години

Сметките на община Сливен са запорирани заради финансови претенции на Министерството на околната среда и водите, съобщи кметът Стефан Радев, цитиран от БТА.

Става въпрос за 4.5 млн. лева, които министерството иска от общината чрез частен съдебен изпълнител. Парите са усвоени по провалил се проект за ВиК инфраструктура в града от времето, когато кмет на общината беше Йордан Лечков.

Местната власт има 14 дни да плати. Ако не го направи, сумата ще бъде изтеглена от сметките ѝ това реално ще я изправи пред фалит, тъй като според кмета общинският бюджет не може да си позволи да покрие такава сума.

Местната администрация ще се опита да спре изпълнението на вземането като оспори сумата в съда, обясни Радев.

Екоминистерството иска общината да върне 4.5 млн. лева, усвоени по злополучния ВиК проект в Сливен от времето, когато кмет беше Йордан Лечков. Тогава общината трябваше да получи 21 млн. евро от предприсъединителната програма ИСПА, с които да ремонтира ВиК мрежата в града.

Тогавашният кмет Лечков реши да избере строителя за водната мрежа не чрез специална обществена поръчка, а с рамково споразумение, при което се избира една фирма за дадена дейност и тя изпълнява всички поръчки за нея за определен период от време. Този подход обаче не се хареса на Брюксел и Европейската комисия спря целия проект и поиска усвоените пари да бъдат върнати. Екоминистерството сега ги иска от общината.

В резултат на злополучния опит с първия ВиК проект на Сливен улиците на града стояха разкопани 2 години, докато започне нов проект за същото нещо, но този път с 64 млн. лева от оперативната програма "Околна среда" (2007 - 2013 г.).

Йордан Лечков беше обвинен заради обществените поръчки. На първата инстанция той беше осъден на две години затвор за това, че е сключил неизгодна сделка и е оскъпил ремонтните дейности за реконструкцията на водопроводната мрежа в кв. "Дружба" в Сливен. Окончателната присъда обаче беше, че не е извършил престъпление.

Споделяне

Още по темата

Още от България