Община Смолян спря разширението на "Супер Перелик"

Община Смолян спря разширението на "Супер Перелик"

Общинският съвет в Смолян е отменил на 13 март свое решение от 2007 г., с което проектът за ски зона в Родопите, известен като "Супер Перелик", от 2000 ха става 14 хил. ха. Това съобщиха в четвъртък от еко сдружението "За да остане природа"

Причината за отмяната на разширението на проекта е писмо от Европейската комисия, в което се казва, че разширението на ски центъра е прието без задължителната екологична оценка, а това е основателна причина да се започне наказателна процедура срещу България. За първоначалните 2 хил. дка има доклад за въздействие върху околната среда и по тях няма възражения от страна на Брюксел.

"За да остане природа" са сигнализирали ЕК за случая, след като от жалбите им за незаконността на проекта до българските институции не е имало никакви последствия.

Общият устройствен план на ски центъра "Супер Перелик" от 2007 г. предвиждаше урбанизирането на над 130 кв. км от девствената природа на Родопите, за да бъдат построени хотели с близо 20 хиляди легла, паркинги с близо 8 хиляди места и над 200 км ски писти. За нуждите на "Супер Перелик" между 2005 и 2008 г. държавата предоставя чрез заменки на инвеститорите над 10 хиляди дка гори на средна цена около 2 лв./м2.

Голяма част от одобрения през 2007 г. проект "Супер Перелик" попада в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Ски курортът засяга територии с уникален ландшафт и изключително високо биологично разнообразие, което включва приоритетни за опазване растителни и животински видове с европейска значимост, сред които естествени гори от черен бор.

Основен двигател на проекта "Супер Перелик", чиято цел е да свърже Пампорово и Мечи чал с нов ски център, е смолянският бизнесмен Кирил Асенов. Той е в управата на фирмата – инвеститор в ски зоната и съдружник на Община Смолян - Спортно-туристически център "Перелик" АД.

Смесеното дружество, с участието на общината, възнамеряваше да инвестира 400 млн евро в изграждането на ски зоната "Супер Перелик". Заради нея се планираше и строеж на летище, както и 100-километров трилентов път до Пловдив. Още в средата на миналата година обаче се надигнаха съмнения за рентабилността на начинанието заради финансовата криза.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?