Община Созопол започна проверка за неправомерно къмпингуване

Местната власт иска да се забрани изграждането на диги по плажовете и достъпа на тежка техника до тях

Община Созопол започна проверка за неправомерно къмпингуване

Община Созопол започвапроверка за неправомерно къмпингуване след постъпили сигнали, съобщиха от общинската управа.

Със заповед кметът Тихомир Янакиев е определилкомисия, която да извърши проверка на къмпинги, зони за къмпингуване и територии в близост до плажовете.

Целта е да се провери спазването на действащото законодателство и при нарушения да се предприемат необходимитемерки.

Във връзка с огромния медиен интерес и недоволството на голяма част от местните жители по казуса с плаж "Смокини" от община Созопол припомнят, че със свое писмо до Министерство на туризма общината е предложила преди време да бъдат регламентирани дейностите по експлоатацията на плажовете.

Община Созопол иска да се забрани изграждането на диги на плажове, при които не се наблюдава ерозия.

Всяка година концесионери на плажове в Созопол правят пясъчни диги след края на сезона с помощта на тежка техника, а преди началото отново вкарват багерите и булдозерите за да почистят ивицата и да я подравнят.

За това местната власт настоява да се забрани разстилането на пясъка с тежка или лека механизация с цел разширяване на концесионната площ, както и да се опише начина за санитарно-хигиенно поддържане на плаж.

В момента в администрацията са постъпили уведомителни писма от концесионери на 8 плажа на територията на общината за предприемане на действия по почистване и подготовка на плажните ивици в изпълнение на концесионния им договор.

Община Созопол няма правомощия да контролира концесионните отношения. Контролът се упражнява от страна на Министерството на туризма, което избира концесионерите на плажовете.

Местната власт обръща внимание, че агресивните действия по почистване на пясъчните ивици са в разрез с разпоредбите на Закона за Черноморското крайбрежие. Съглаласно чл.2 т.6 от закона, концесионерът е задължен да опазва естествения ландшафт и културно-историческото наследство.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?