Община Варна платила 43.2 млн. лева на Гергов за "дупката"

Община Варна платила 43.2 млн. лева на Гергов за "дупката"

Община Варна е платила 43.2 млн. лева за придобиването на т. нар. "дупка" в центъра на града. Местната власт е подписала договор за това с дружества, свързани с бизнесмена и активист на БСП Георги Гергов. Това съобщи "Капитал", а информацията беше потвърдена за Mediapool от общинската администрация.

Става въпрос за дружествата "Пълдин Туринвест" АД и "Централен универсален магазин" АД, които са акционери в "Централен универсален магазин Варна" АД. Това придобивано дружество не развива дейност, а общината го купува, защото в активите му се намира теренът от 2.9 дка в центъра на града, известен като "дупката".

Въпреки че все още сделката не е отразена в Търговския регистър и общината формално няма контрол над купуваната компания, акциите в нея вече са джиросани на местната власт. Промяната на собствеността ще бъде отразена в Търговския регистър, след като общинският съвет на Варна определи новите членове на борда на "Централен универсален магазин Варна".

Сделката между община Варна и фирмите на Гергов се финансира с пари от националния бюджет. Нужната сума беше отпусната на 10 октомври - пет дни, след като варненският общински съвет даде зелена светлина на кмета Иван Портних да купи дружеството "Централен универсален магазин Варна".

В решението на варненския общински съвет беше записано, че общината ще сключи сделка с него, ако кабинетът отпусне средства за това. Условието беше изпълнено светкавично, а в съобщението за осигуряването на финансирането дори не се казваше в прав текст, че парите са за купуването на "дупката", а за "разрешаване на инфраструктурен проблем в централната градска част на град Варна".

Т. нар. "дупка" е нереализиран строеж на търговски център, който беше започнат още през 1986 г., а по-късно стана собственост на дружество на Гергов. Теренът е от 2.9 дка в центъра на града. Проектът за търговски център обаче беше стопиран и от години пространството стои изкопано и се ползва за паркинг.

Общината на няколко пъти искаше да придобие имота, за да го присъедини към пешеходната зона в центъра на града.

Общината мотивира предложението си да изкупи дружеството на Гергов с това, че в противен случай на мястото може да се появи "чудовище", тъй като според действащия устройствен план там може да се построи пететажен търговски център, а разположението на имота позволява той да бъде застроен 100%.

Мотивите против сделката бяха, че дружеството, което се купува, е декапитализирано и има прекалено много дългове, оценката му е прекалено висока, а на мястото едва ли може да се направи нова сграда, тъй като отдолу със сигурност има археологически останки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?