Общинар от "Атака" влиза в затвора за 5 години заради лихварство

Общинар от "Атака" влиза в затвора за 5 години заради лихварство

Прокуратурата постигна рядък успех и вкара в затвора за 5 години бившия общински съветник в Силистра от "Атака" Живко Димов заради лихварство. Той бе арестуван през април 2011 година, докато все още беше член на местния парламент.

Живко Димов, известен в Силистра като Жабата, е осъден на три инстанции, защото в периода 1998 – 2009 г. е развивал незаконна лихварска дейност, а като обезпечение е карал хората да ипотекират недвижими имоти, издавал е записи на заповеди и е приемал вещи като залог. Властите са успели да докажат приходи от 106 496 лв. от тази незаконна дейност, които Димов ще трябва да плати обратно на държавата. Отделно той дължи и глоба от 5000 лв.

Адвокатите на осъдения бяха поискали от ВКС да отмени присъдата или да я намали, позовавайки се на множество смекчаващи вината обстоятелства. Върховните съдии обаче отказват, защото присъдата от 5 години затвор е минималното наказание за това престъпление.

"Няма основание (за намаляване на присъдата) независимо от изтъкнатите в жалбата на защитника доводи за семейно положение и за това, че деецът бил земеделски производител, трудово ангажиран в "Нерон" ЕООД и Общинския съвет на Силистра. Обратното, именно предвид цитираните качества на дееца, с оглед на които той трябва да е блестящ пример за гражданско съзнание за семейството си и за своите съграждани, при отмерения минимален размер на наказанието "лишаване от свобода" всякакво по-нататъшно намаляване би било проява на неоправдано снизхождение", се казва в присъдата на ВКС.

Според ВКС подсъдимият не е имал никакво колебание да злоупотребява с липсата на правна грамотност на пострадалите лица, когато те са били притиснати от тежки житейски несгоди и не са имали възможност да бъдат достатъчно енергични и да се посъветват професионално, за да се противопоставят на престъпното му поведение.

Споделяне
Още от България