Общинар от "Атака" влиза в затвора за 5 години заради лихварство

Общинар от "Атака" влиза в затвора за 5 години заради лихварство

Прокуратурата постигна рядък успех и вкара в затвора за 5 години бившия общински съветник в Силистра от "Атака" Живко Димов заради лихварство. Той бе арестуван през април 2011 година, докато все още беше член на местния парламент.

Живко Димов, известен в Силистра като Жабата, е осъден на три инстанции, защото в периода 1998 – 2009 г. е развивал незаконна лихварска дейност, а като обезпечение е карал хората да ипотекират недвижими имоти, издавал е записи на заповеди и е приемал вещи като залог. Властите са успели да докажат приходи от 106 496 лв. от тази незаконна дейност, които Димов ще трябва да плати обратно на държавата. Отделно той дължи и глоба от 5000 лв.

Адвокатите на осъдения бяха поискали от ВКС да отмени присъдата или да я намали, позовавайки се на множество смекчаващи вината обстоятелства. Върховните съдии обаче отказват, защото присъдата от 5 години затвор е минималното наказание за това престъпление.

"Няма основание (за намаляване на присъдата) независимо от изтъкнатите в жалбата на защитника доводи за семейно положение и за това, че деецът бил земеделски производител, трудово ангажиран в "Нерон" ЕООД и Общинския съвет на Силистра. Обратното, именно предвид цитираните качества на дееца, с оглед на които той трябва да е блестящ пример за гражданско съзнание за семейството си и за своите съграждани, при отмерения минимален размер на наказанието "лишаване от свобода" всякакво по-нататъшно намаляване би било проява на неоправдано снизхождение", се казва в присъдата на ВКС.

Според ВКС подсъдимият не е имал никакво колебание да злоупотребява с липсата на правна грамотност на пострадалите лица, когато те са били притиснати от тежки житейски несгоди и не са имали възможност да бъдат достатъчно енергични и да се посъветват професионално, за да се противопоставят на престъпното му поведение.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?