Общинар от БСП даде Фандъкова на прокуратурата заради несъбрани глоби

Николай Белалов

Общинският съветник от БСП в София Николай Белалов подаде в понеделник сигнал в прокуратурата срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова за системна безстопанственост.

По-малко от два месеца преди изборите Белалов се е сетил, че години наред Столичната община не събира никакви пари от хората, причинили катастрофи, които са довели до увреждане на общинско имущество. Според него така кметството е ощетено с над 1 млн. лв от несъбрани глоби.

В случай на катастрофа общинската администрация трябва да получава протоколи от КАТ, които се изпращат на застрахователя, където е платена "Гражданската отговорност". Застрахователят на свой ред трябва да възстановява парите на общината.

В началото е имало проблем с получаването на протоколите от КАТ, но този проблем е бил разрешен още през 2006 година, обясни Белалов. След това обаче никой от общината не се е интересувал от тези протоколи и никой не ги е изпращал на застрахователите.

Така, по думите му, Столичната община е лишавана от пари, които много лесно могат да "влязат" в общината. Въпреки че събираемостта на тези пари е проблем, Белалов няма никакво основание да праща сигнала в прокуратурата, очаквайки наказателно преследване срещу кмета.

Според българското законодателство наказателната отговорност е лична. Надали прокуратурата ще открие документ, от който да се разбира, че Фандъкова изрично е заповядала на своите подчинени да не събират тези пари.

Споделяне

Още от България