Общинар от ГЕРБ готов на гладна стачка срещу "реформата" на МЗ

Общинар от ГЕРБ готов на гладна стачка срещу "реформата" на МЗ

Бургаският общински съветник от ГЕРБ Семир Абумелих обяви в петък своята готовност да започне гладна стачка в знак на протест срещу проектонаредба на здравното министерство, която би ощетила бизнеса му. Той обясни, че е против член 19 от новата проектонаредба на Министерството на здравеопазването (МЗ), според която договор със Здравната каса ще могат да сключват само болнични заведения, извършвали определен обем дейност за последната приключила календарна година.

Ако наредбата се приеме в този ѝ вид "Дева Мария" не може да сключи договор с НЗОК тази година, защото е започнала работа в края на 2009 година.

През април миналата година Абумелих откри собствено лечебно заведение "Дева Мария" в квартал "Ветрен". Той вложи 8.5 млн. лева в начинанието и обяви, че прави болница по австрийски образец.

По време на пресконференцията си в Бургас той проведе и конферентен разговор със съветник на министър Анна-Мария Борисова, но не остана доволен от отговорите.

Точно заради построяването на тази болница, през май месец тази година, кметът на Бургас и член на ръководството на ГЕРБ Димитър Николов му връчи наградата "Димитър Бракалов", която се присъжда от Бургаската камара за заслуги за развитието на града.

Преди това Семир Абумелих бе сред 11-те избрани за "българи на година" чрез Интернет гласуване, организирано от комитета "Sofia Ball – Viena". Именно заради болницата той получи и почетния знак на областния управител на Бургас Константин Гребенаров (ГЕРБ).

Само няколко месеца по-късно той вече говори как предложенията за реформа на ГЕРБ ще убият бизнеса му.

Според него, ако наредбата на МЗ бъде приета в този ѝ вид, тя "ще убие новите модерни частни болници и е чист лобизъм в полза на държавните".

"Това е направено нарочно от някой чиновник в здравното министерство, останал още от времето на министър Евгений Желев от БСП", допусна Абумелих.

"Ако Анна-Мария Борисова е измислила това нещо, тогава да каже - аз имам политика, за да се развие тази политика, ми пречи тази болница, тази и тази. Изкупува ги държавата и да си прави каквато си иска политика. Но няма да си прави реформа на мой гръб, ще си ходи да си прави реформа в собствения апартамент, където е нейната собственост", заяви той.

Семир Абумелих предлага на министъра да коригира текста на проектонаредбата и да бъде поставено изискване за дейност 12 месеца преди нейното влизане в сила, а не за 2009 година.

"Цялата държава е в криза, аз разбирам, трябва да сме толерантни, добре, ще стискаме зъби. 600 000 лева ми дължи държавата, ще стискаме зъби. Но да те убие, за да направи реформа, това не е реформа", каза още Семир Абумелих.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?