Общинари лансират шведска фирма за завод за столичната смет

Общинари лансират шведска фирма за завод за столичната смет

Общинските съветници Пламен Илиев (“Демократи за София”) и Радослав Тошев (“Гергьовден”) внесоха предложение в Столичния общински съвет (СОС) за започване на директни преговори с шведската фирма “TEKNISKA VERKEN AB” за строеж на завод за боклук.

Тази оферта ще бъде разгледана на извънредна сесия на СОС на 6 март, което е прецедент. Нито един от останалите инвеститори с намерение да строят такова съоръжение не е получил привилегията предложението му да се разглежда на извънредна сесия на градския парламент. Само общински БСП-съветници направиха неуспешен опит да прокарат офертата на фирмата “Оксал” с нейната технология “оксалор”, но това със “срамежливо” внасяне с доклад заедно с няколко други предложения.

Преди една година Столична община (СО) се опита да проведе подобие на конкурс за строеж на завод за боклук. Бяха събрани близо 40 инвестиционни предложение, но в крайна сметка нито бе обявена процедура за избор, нито някое от тях бе разгледано на извънредна сесия на СОС.

“Моята визия и тази на колегата Радослав Тошев е, че трябва да изберем партньор за решаване на проблема с битовите отпадъци. Това, че ние ще проведем преговори с тази компания и евентуално ще я изберем не пречи да се проведе състезателна процедура за останалите”, обясни пред Mediapool Пламен Илиев.

Според него, ако “TEKNISKA VERKEN AB” бъдат избрани, то състезателните процедури могат да бъдат приложени за строеж на второ съоръжение. По думите му предлаганата от него и Тошев компания е сертифицирана по ISO, преработва сметта на около 30 общини в Швеция и има годишен оборот от 550 милиона евро. Освен това фирмата притежавала технология за получаване на биогаз от боклука.

“Не се притеснявам, че някой ще ни обвини в лобиране или че се нарушава закона, защото не е така. Това е единственият начин да се реши бързо кризата с боклука. Всичко друго до този момент се провали”, заяви Илиев.

В доклада му до СОС се предлага градският парламент и кметската администрация да излъчат по няколко свои представители, които да направят работна група и да се проведат преговори с шведите. Общинският съветник дообясни, че нищо не пречи работната група директно да преговаря и за евентуални цени за преработка на боклука с шведите.

“Ще предложим общината и шведската компания да направят смесено дружество. Няма пречка това да се случи”, каза още Илиев.

Лично шведският посланик е довел делегацията на “TEKNISKA VERKEN AB” на среща с кмета Бойко Борисов на 14 февруари. Тогава са били обсъдени най-общите възможности за осъществяването на публично-частно партньорство между София и компанията.

Интересен подход

Подходът, който двамата общински съветници предлагат за решаване на проблема с боклука на София по странен начин контрастира с кметския план за действия за решаването на същата драма. В екшън плана на Бойко Борисов бе обявено, че при спазването на всички законови процедури съоръжението може да бъде построено до средата на 2010 година.

В същото време всички законни процедури изискват поне три конкурса по Закона за обществени поръчки (ЗОП) и никъде не се споменава за пряко договаряне.

Първият конкурс е за избор на консултант, който трябва да каже на Столична община какво е най-добре да се построи в София. Вторият конкурс е за избор на фирма за изработване на доклада за ОВОС. Третият и най-важен конкурс е за избор на изпълнител за строеж на завода.

Тези неща обаче липсват в предложението на Пламен Илиев и Радослав Тошев. Според Илиев работната група може да приключи преговорите с шведите до един месец и до две години София да има завод.

Борисов: Нямам нищо общо

В момента не мога да коментирам това предложение, тъй като не съм чул становищата на СОС. Аз лично нямам нищо общо с него, заяви пред Mediapool кметът на София Бойко Борисов. Имаме ясен план за действие за решаване на кризата с боклука, който следва всички законови процедури, но ако СОС даде по-бърз вариант, ние ще се съобразим, допълни той.

Според него откритото лобиране за конкретна компания не е толкова лошо, защото обществото лесно може да разбере какви са интересите, които стоят зад него. “Страшно е скритото лобиране, както се случи с БСП и процедурата по избор на хора в “Топлофикация - София”, каза кметът.

Той се обяви по този повод за приемането на Закон за публично-частното партньорство, който да развърже “ръцете на общините” и да улесни процедурите по набирането на инвестиции.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?