Общинари поискаха оставки заради ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

От ГЕРБ призоваха да се изчака краят на строежа и "да видим кой си е свършил работата и кой не е"

Оставката на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев и на всички общински служители, отговорни за контрола на ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев", поискаха общинските съветници от Политическа група 5. В нея влизат съветниците от "Глас народен" Венцислав Мицов и Светослав Витков, представителят на "Зелените" Иван Велков", както и Симеон Славчев.

Няколко часа по-късно съветниците от ГЕРБ отговориха, че искането прилича на приказката "Нероден Петко". Все пак те обявиха, че настояват изпълнителят на ремонта "Джи Пи Груп" и фирмите, извършващи строителния надзор, да дадат справка за направеното до момента и да се отчитат всяка седмица публично за това как върви обновяването на тази част от центъра на града.


Изборът на плочки за градината пред храма "Св. Седмочисленици" също предизвика недоволство.Те бяха сравнени с облицовка на баня, тоалетна или кухня. Сн. Mediapool

Кметът Йорданка Фандъкова даде да се разбере, че не смята да се разделя със заместника си Крусев и иска от него да е на обекта, както и в момента. Тя припомни, че за некачествена работа изпълнителят може да бъде глобен с 1 млн. лева.

Искането за оставки, като и това за по-голяма прозрачност по ремонта идват ден, след като снимки от междинните резултати от ремонта бяха пуснати в социалните мрежи и предизвикаха недоволството на столичани от качеството на ремонта. На тях се виждат неравни настилки, проблеми при "срещата" между плочите и релсите на трамваите, незапълнени фуги и други. Фотосите бяха от участъка между ул. "Алабин" и площад "Гарибалди", който беше достъпен за пешеходци няколко дни.

Бързо след разпространението на снимките металните заграждения около това пространство бяха върнати и то отново беше недостъпно за външни хора. Обяснението на общината беше, че "откриването" на отсечката било временно, докато се чакат смеси за фугирани, а оградите се слагат отново, за да се свърши тази работа. Кметът Йорданка Фандъкова обяви още, че ремонтът не е приключил, но добави, че се отстраняват проблеми, констатирани от строителния надзор.

В сряда от фирмата изпълнител - "Джи Пи Груп", обясниха пред бТВ, че дори и в тази отсечка ремонтът не е приключил, но сериозни проблеми по свършеното нямало. Оградите били махнати, за да се измие пространството и подготви за фугиране, след което били сложени отново.

Междувременно снимки от ремонта на градината около църквата "Св. Седмочисленици" отново разбуниха духовете. Причината, освен качеството на изпълнението, е и подборът на настилка.

Стил "ремонт на ремонта"

"Традиция е да сме изненадани неприятно на финала след поредния грандиозен ремонт. Грандиозни остават само сумите и дефектите, не и качеството на изпълнение и крайния резултат", коментира общинарят Иван Велков. Според него липсва контрол на работата на строителя. Според Венци Мицов софиянци ще запомнят това управление на града с уникалния стил наречен "ремонт на ремонта", а за "безобразието в центъра на столицата, някой трябва да поеме отговорност".


Плочките пред "Св. Седмочисленици" също са неравни. Сн. Mediapool

Симеон Славчев смята, че от както Евгени Крусев е зам.-кмет не само, че сериозните транспортни проблеми на София не са решени, но и всички инфраструктурни проекти завършват със сериозни скандали и граждански отзвук.

Самият Крусев до момента не е коментирал резултатите от ремонта на "Граф Игнатиев".

Нероден Петко

"Общинските съветници от Група 5 и други политически мотивирани организации искат за пореден път оставки за незавършено и неприето строителство", обявиха по-късно общинските съветници от ГЕРБ в декларация до медиите. Те също припомниха, че на и около ул. "Граф Игнатиев" се прави основен ремонт за първи път от 35 години. "В момента улицата, както и площадите "Гарибалди" и "Славейков", са строителни площадки, на които се работи и не е завършен цялостно нито един участък", пише в декларацията. В нея се казва още: "Ситуацията в момента напомня приказката за "Нероден Петко". Нека се роди Петко и да видим кой си е свършил работата и кой не е".


Качеството на ремонта на "Граф Игнатиев" и прилежащите улици и площади са основна тема за разговор на голяма част от минувачите по трудно проходимата в момента улица. На снимката са отново вече поставените плочки около църквата "Св. Седмочисленици". Сн. Mediapool

Все пак общинарите от ГЕРБ искат фирмите, работещи по обекта, да дадат отчет за свършеното до момента, както и да предоставят публично информация за работата си всяка седмица.

В декларацията има и нападка към един от съветниците, които критикуват общината за контрола над ремонта на "Граф Игнатиев" - Иван велков. "Припомняме, че г-н Иван Велков, член на Група 5 и общински съветник от "Зелените", лично участва в комисията, избрала фирмата изпълнител на обекта - "Джи Пи Груп". Той със сигурност знае, че в договора е заложена глоба от 1.2 млн. лв. за некачествено изпълнение, че при неспазване на срока се налага санкция от 240 хил. лв. на ден, а гаранцията, която е задържана по сметка на общината, е 600 хил. лева", пише в изявлението.

Ще връщаме изпълнителите, докато не направят нещата

"Няма да допуснем да бъде приет обект, който е в недобро качество. За лошо качество на фирмата ще бъдат наложени санкции, ако това се окаже така, над един 1 милион лева. Ще връщаме изпълнителите дотогава докато не направят нещата, както трябва, а за забавянето също се дължат допълнителни санкции. Към момента аз искам от господин Крусев да прави това, което прави - да бъде на обекта, да следи и да не допуска някой да не си върши добре работата", коментира Фандъкова, цитирана от БНР.

Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов също говори по темата. Той обясни, че има неща по ремонта, които и на него не му харесват, но трябва да се изчака приключването на проекта, тъй като те може да бъдат отстранени. "За да има реална преценка дали ремонтът на столичната ул. "Граф Игнатиев" е добре извършен, трябва да се изчака той да приключи", каза Барбалов пред БНР.

"Аз също имам забележки, но наистина, нека да свършат работа фирмите, строителите, да видим ще има ли санкция, няма ли да има и тогава да съдим. За всеки строителен обект е така. Дори вкъщи, когато човек прави ремонт, докато не приключи ремонтната дейност, нещата изглеждат доста грозно. Всички се надяваме накрая да бъде добър резултатът", допълни зам.-кметът. Той припомни, че за последните години са наложени 1.2 млн. лева глоби на фирмите, които поддържат улиците в града. Нещо, което кметът Фандъкова също припомня често в контекста на декларациите, че общината упражнява сериозен контрол върху строителите.


Така по проект трябваше да изглежда пространството около "Св. Седмочисленици". Идеята и визуализацията са на архитектурното студио "АДА" на арх. Иво Пантелеев.

От "Джи Пи Груп" обясниха във вторник, че по изпълнявания от тях ремонт на "Граф Игнатиев", който струва над 20 млн. лева без ДДС, до момента е наложена една глоба от 50 000 лева за увреждане на дървета при строителните дейности.

Декларациите на общината бяха, че ремонтът на "Граф Игнатиев" ще приключи към края на октомври. Срокът по договор е 300 дни, считано от 7 май, което означава, че всичко трябва да е готово към март догодина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?