Общинари размениха имоти с бащата на управителя на Софийска област

Дарение на спорен имот в Слатина мина на петия път

Николай Пехливанов, сн. БГНЕС

Столичните общинари решиха да си разменят дарения с фирма, чиито краен собственик е бащата на областния управител на София и бивш общински съветник от "Атака" Николай Пехливанов. Самият Пехливанов е бил краен собственик на дружеството, с което сега местната власт си дарява имоти в район "Младост", прочул се заради протестите срещу презастрояването.

Дебати по предложението за така наречените насрещни дарения нямаше. Тази процедура, при която общината дарява имот на частен собственик и получава като насрещно дарение друг терен от него, на практика е заобикаляне на забраната за заменки на общинска собственост.

Пародоксалното е, че областният управител трябва да контролира законността на решенията на общинския съвет.

Предложението за насрещните дарения с бащата на областния управител Пехливанов е внесено от съветниците Карлос Контрера (ВМРО), Симеон Славчев ("Група 5") и Йордан Господинов (ГЕРБ). Контрера и Пехливанов бяха в една група в общинския съвет, на който настоящият областен управител беше и зам.-председател.

Сделката е по инициатива на дружеството "Експо Истейт Пропърти", става ясно от доклада на бившите колеги на Пехливанов. Краен собственик на фирмата е бащата на Николай Пехливанов - Янко Пехливанов. До преди няколко години компанията е притежавана от настоящия областен управител на София област. Дружеството има терен в кв. "Младост 1", който е отреден за застрояване с 20-етажна обществена сграда. Още през миналата година имаше протести срещу евентуалното здание.

Вносителите на доклада за размяна на имоти се мотивират с получени над 100 жалби от живеещите в близките блокове хора, които искат да се запази зелената площ на терена. Той заема близо 1700 кв. метра и се намира до локалното платно на бул. "Цариградско шосе".

Собственикът на имота иска да го замени за равностоен общински терен в същия район. Съветниците предлагат това да е общински парцел с площ от 2417 кв. метра. Той се намира в "Младост 4", близо до метростанция "Бизнес парк", и в момента се използва за паркинг. Отреден е за застрояване със 7-етажна сграда със смесени функции - жилищни и обществени.

Частният имот е оценен от оценител на 1.55 млн. лева или 347 евро на кв. метър. Оценката за общинския е общо 1.359 млн. лева или 287.35 евро на квадрат. Заради разликата в стойностите на двата имота, "Експо Истейт Пропърти" трябва да дари на общината и 203 827 лева.

От петия път

Общинарите гласуваха и друга подобна сделка. От петия път те решиха общината да придобие като дарение частен имот в район "Слатина". Намеренията за застрояването му предизвикват протести от години. В момента там има зелена площ и детска площадка, а през 2011 г. е издадено разрешение за строеж за жилищна сграда. Теренът е собственост на фирмата "Агора-Ин" на арх. Венцислав Дучев.

Частният имот е с площ от 1527 кв. метра и е в кв. "Гео Милев" в район "Слатина". Общината ще го придобие като дарение, а в замяна ще дари на "Агора-Ин" два свои терена - на ул. "Русалийски проход" в "Лозенец" с площ 1059 кв. метра и в кв. "Подуяне" с площ 630 кв. метра.

"Агора-Ин" трябва да доплати на общината и 505 434 лева, защото получава по-голяма площ от двата терена.

Точката влезе в дневния ред за пети път по настояване на председателите на политическите групи в общинския съвет с изключение на БСП.

По схемата с насрещните дарения общината на няколко пъти придобива спорни частни терени, срещу застрояването на които има протести. Последният случай беше с имот в кв. "Изток" на сина на издателя на в. "Труд" Петьо Блъсков. Той дари имота си на общината и получи общински терен в "Динабад". В последните месеци има недоволство от живеещи наоколо срещу инвестиционните намерения за дарения бивш общински терен.
На натоварената си откъм точки сесия в четвъртък общинарите взеха още едно решение, засягащо бизнес интереси на семейство Блъскови. Те одобриха план за изменение на регулацията и застрояването на няколко имота в "Мусагеница".

Изключение за Блъсков

Част от терените са собственост на дружеството "Юг 14", което се управлява от главния редактор на "Труд" - Петьо Христов Блъсков, и е притежание на сина му Петьо Петьов Блъсков. Те се намират близо до Специализираната болница по онкология и до метростанцията "Г. М. Димитров". С промяната на устройствения план се позволява да бъдат построени четири сгради по 15 - 16 метра височина или 4 етажа. Две от тях са самостоятелни, а другите две могат да се построят "залепени" една за друга.

Действащият устройствен план на квартала е от 1988 г. Изменение в него се прави на парче, въпреки че в момента тече процедура за цялостно устройство на тази част от София. Освен това срещу намеренията на семейство Блъскови за застрояване на имотите има 33 възражения.

Приемането на плана за застрояване и регулация дава възможност да се задействат следващите стъпки по издаване на разрешение за строеж за сградите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес