Общинари събират пари за глоба на главния архитект заради строеж в София

Жители на София протестираха през лятото на миналата година срещу изграждането на небостъргач на бул. "България".

Общинските съветници от всички партии да съберат 13 000 лева, за да платят глобата, наложена от Върховния административен съд на главния архитект на София Здравко Здравков заради проекта за 44-етажна сграда на бул. "България". Този призив отправи в понеделник председателят на общинския съвет Елен Герджиков по инициатива на групата на ГЕРБ в съвета.

Глобата беше наложена на арх. Здравков, тъй като отказва да спази съдебно решение. С него той беше задължен да одобри проект за подробен устройствен план на строителната компания НИКМИ, който би позволил изграждането на небостъргача на бул. "България". Според Здравков, изпълнението на съдебното решение означавало, че трябва да извърши поредица от други закононарушения.

Герджиков аргументира призива към общинските съветници да съберат пари за глобата на главния архитект с това, че с отказа си да изпълни съдебното решение той на практика изпълнява решение на общинския съвет. С него се прекратява производството по одобряване на подробен устройствен план за имота, който по общ устройствен план е отреден за озеленяване.

Миналата седмица в интервю за Mediapool Здравков коментира, че казусът трябва да се реши с преговори с инвеститорите, тъй като волята на общинския съвет е теренът да остане за озеленяване.

Споделяне

Още по темата

Още от България