Общинари в Несебър прескачат закона заради апетитни парцели

Апетитни парцели в регулацията на комплекс Слънчев бряг е раздавал председателят на Общинския съвет (ОбС) в Несебър Димитър Янков. Това обвинение към него отправи във вторник общинският съветник в града Венелин Ташев.

По думите на Ташев, в качеството си на председател на ОбС в Несебър, Янков си е позволил да издаде 8 удостоверения за разрешение на строителството върху градини и улици в най-големия у нас летен курорт, без да има решение на общинските съветници по преписките за частично изменение.

Нормативната уредба изисква всякакви разпореждания с общинско имущество, включително и строителните разрешения, да се предлагат от главния архитект на общината и да се докладват на сесиите на Общинския съвет. Той е органът, който съответно одобрява или не предложението на общинската администрация.

Десетки декари от инфраструктурата на курортния комплекс са били превърнати в строителни площадки в полза на частни лица, коментира общинският съветник Ташев.

Така например собственикът на два хотела на първа линия в Слънчев бряг Огнян Сапунов подаде жалба до прокуратурата заради строеж на ваканционни апартаменти върху пясъчна дюна пред негов хотел.

Сапунов е купил хотела от Агенцията за приватизация и в документите за придобиването е записано, че сградата се намира на първа плажна ивица. През 2001 година той си вади нова скица за имота си и на него са отбелязани пясъчните дюни, които се намират точно пред хотела.

Хотелиерът уточни пред Mediapool, че от районната инспекция по околна среда (РИОСВ) Бургас му обяснили, че дюната, която се намира зад тази, върху която се строи, се намирала в границите на защитена територия. Сапунов изрази недоумение как едната от дюните е защитена, а другата не и как е позволено строителството на частна кооперация върху изключителна държавна собственост, каквато по конституция е плажната ивица.

Кметът на Видин Иван Ценов също ще дава обяснения за разпореждането с общински имоти, които блокират изграждането на втория мост над Дунав.

Транспортният министър уточни, че са изпратили писмо до кметската власт през март миналата година, в която са описали имотите, които попадат в зоната на прилежащата инфраструктура към мостовото съоръжение. От ведомството не са получавали информация от общината, че част от терените са били продадени или преобразувани.

Съответно през юни същата година правителството взема решение за броя имоти, номерата им и цената, по която те ще се отчуждават.

Министерство на транспорта дори превежда по сметка на общината 1,5 млн. лв. за парцелите.

Заради настъпилите промени ще се наложи нова оценка на имотите и ново правителствено решение, уточни министър Петър Мутафчиев, а това ще забави сериозно реализацията на обекта.

Резултатите от проверката, която областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов поиска още в края на миналата седмица по спорните терени, беше съобщена във вторник.

Според БТА, проверени са общо 39 имота общинска собственост. За 7 от тях е установено, че са извършени разпоредителни действия и имотите са били преобразувани.

По-рано през деня транспортният министър Петър Мутафчиев уточни, че според данните, с които разполага, един парцел е бил преобразуван и от него са обособени 7 нови отделни имота.

По информация на областната управа, общо 13 от имотите са били продадени на трети лица.

Разпоредителните сделки с терените са били извършвани в периода август 2005 година - януари 2006 година. Според областния управител, по това време е имало забрана за подобни действия. Продадените от общината имоти са над 875 дка и всички подлежат на отчуждаване.

Областният управител Кръстьо Спасов е поискал информацията от областната дирекция “Земеделие и гори”.

Общинското ръководство във Видин се е пробвало да извърши разпоредителни сделки със 7 имота след 24 юли 2006 година, но областната управа спира решенията на местния парламент. Спасов уточнява, че от тези 7 имота са образувани общо 18 нови имота, които вече имат нови идентификационни номера и всички са обявени за продажба.

Споделяне

Още от Имоти