Общинарите мислят за минимални цени и критерии за такситата в София

Общинарите мислят за минимални цени и критерии за такситата в София

Тепърва ще се обсъжда каква да минимална цена за такситата в София да бъде предложена за гласуване от Столичния общински съвет. Анализ, поръчан от местната власт, показва, че като се вземат предвид разходите за услугата, най-ниските цени трябва да са в диапазон от 89 стотинки до 1.13 лева на км.

В същото време средната дневна тарифа на такситата е 78 стотинки на км, обясни председателят на транспортната комисия в общинския съвет Екатерина Йорданова (ГЕРБ).

Анализът за минималните цени бил направен, след като е събрана информация от компаниите и шофьорите за разходите им. В сметките е включено минимално заплащане, осигуровки за шофьорите, лизингови разходи, разходи за гориво и т. н.

Не е ясно дали съветниците ще се съобразят с изчислената цена от 89 ст. на километър. Йорданова добави, че ще се направи опит да се заложат някакви минимални критерии за качеството на услугата, но не даде повече подробности.

През декември таксиметрови шофьори протестираха с искане за минимална цена на км пробег от 1 лев. Според Калоян Паргов от БСП може да се определи стойност от 0.94 - 0.96 лева, след като са ясни данните от анализа, поръчан от общината.

Цените на такситата в София от години се диктуват от големите компании и отдавна не са променяни. С налагането на по-високи минимални цени по-малки фирми се надяват да се стигне до ръст в стойността на услугата.

По закон общинският съвет трябва да определи минимални и максимални цени на такситата. Вече няколко години обаче в София не се стига до фиксирането на долната граница на тарифите. Съществува само горна такава - 1.30 лева на км през деня и 1.60 лева - през нощта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес