Общинарите на Софиянски залагат на социални проекти в столицата

Изграждането на социални жилища, помощите за възстановяване на панелните апартаменти и разкриване на стоматологични кабинети за социално слаби са акцент в политиката на Съюза на свободните демократи(ССД) за 2005 година.

След разразилите се скандали около все по- оредяващите зелени площи в столицата и ангажирането на американския посланик с този драматичен за софиянци проблем, в програмата на ССД за 2005 г. е предвидено да се създаде фонд за компенсиране на собственици на тревни площи.

Ще се да се направи регистър на всички зелени площи, които са с възстановена собственост, както и регистър на имотите за замяна, обясни на пресконференция в неделя кметът Стефан Софиянски, който е лидер на ССД. По думите му собствениците на реституирани имоти върху зелени площи ще могат да избират дали да получат имот или парична сума.

При гласуването на бюджета на Столична община ССД ще предложи два милиона лева да бъдат заделени за възстановяване на панелните жилища.

По думите на Софиянски тези средства ще бъдат използвани за пилотни проекти, като разпределението им ще става на принципа на проектите "Красива България" и "Красива София" със съучастие на собствениците на жилища и общината. Софиянски уточни, че ще внесе програмата за възстановяването на панелните жилища на сесията на Столичния общински съвет в понеделник.

Строителство на социални жилища с много по-ниска от пазарната себестойност пък е акцент в новата жилищна политика на ССД.

Кметът каза, че вече са изградени 90 такива апартамента в кв. "Христо Ботев" по проект със Световната банка и ССД смятат това да стане трайна политика.

Сред приоритетите на ССД за следващата година е изграждането на десет стоматологични кабинета за социално слаби граждани, съобщи общинският съветник Пламен Илиев. Според изчисленията на ССД за тази цел ще са необходими около 400-450 хиляди лева. В тези кабинети общината ще заплаща допълнителните такси за ползване на стоматологични услуги.

Сред приоритетите на СДС е и законът за София, като партията вече е говора с първи вариант на проекта и ще го представи за широко обсъждане.

Сред оповестените от ССД цели за 2005 г. бяха посочени изграждането на канализация в Бистрица и Панчарево, доизграждане на изолатора за бездомни кучета, премахването на неработещите павилиони, строеж на спортна база и библиотека в квартал "Младост".

Общинарите на Софиянски са предвидили и промяна в движението на маршрутните таксита, за които ще се оформят спирки за в близост до тези на градския транспорт, а няма да спират навсякъде, както е сега.

Споделяне

Още от България