Общинарите от БСП се жалват на прокуратурата от кмета на Велико Търново

Общинските съветници от левицата във Велико Търново внесоха жалба в окръжната прокуратура срещу кмета на града Румен Рашев, който бе кандидат на десните партии в града. Левите съветници го обвиняват в престъпление по служба, съобщи в сряда председателят на групата им Атанас Атанасов, цитиран от БТА.

Според вносителите на жалбата кметът, без знанието на общинските съветници, е подменил текст от договора за общински заем за 5 млн.лв. от банка Биохим, гласуван на заседание на общинския съвет.

Според приетото решение, недвижими общински имоти били предоставени като залог за заема. Според редактирания по-късно текст, като залог за банката били предоставени всички общински приходи. По този начин кметът еднолично е подменил волята на Общинския съвет, посочват в мотивите си за жалбата съветниците от левицата.

Според тях, след като банката получава правата да се разпорежда със сумите, постъпващи по всички сметки на общината, кметът е създал условия за настъпването на сериозни вредни последици за общината.

Въпросното решение на Общинския съвет за заема бе спряно като незаконосъобразно със заповед на областния управител Красимир Генчев, но съдът все още не се е произнесъл по случая.

От началото на седмицата кметът Румен Рашев е в отпуск.

От пресслужбата на Съдебната палата в града съобщиха, че в началото на юни ще бъде обявено решението по жалбата на левицата, с която се оспорва решението на общинската избирателна комисия, обвила Румен Рашев за спечелил изборите за кмет през ноември м.г. срещу кандидата на левицата Драгни Драгнев.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?