Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Общинарите от Червен бряг – роднина, партизан, роднина, партизан...

2 коментара
Кадър: Господари на Ефира

Погледната отстрани, община Червен бряг с нейния Общински съвет и служители представлява стройна схема за усвояване на европейски и държавни средства в полза на управляващото мнозинство. Подобни модели вероятно действат във всяка община от калибъра на Червен бряг.

Градчето се оказа във фокуса на вниманието след разгласяването на случая с обновяването на къщите на председателя на общинския съвет Ивайло Иванов, на секретаря на общината Николай Недков и на директора на Дирекция "Архитектура и строителство" Евгени Тошев за близо 300 000 лв. с европейски средства. Отговорното Министерство на регионалното развитие не откри нищо нередно.

Най-общо казано – общинарите си правят проектите и после си ги одобряват сами. Останалите жители на Червен бряг, които са ги избрали, дори не са знаели и чували, че има възможност да кандидатства за финансиране.

Червен бряг е малка община в област Плевен с население от близо 30 000 души. Общинският съвет се състои от 29 съветници.

Разочаровани от предишното местно управление на ГЕРБ, на изборите през 2015 г. мнозинството от хората решават да гласуват за местния бизнесмен Данаил Вълов - непартийна фигура, известна личност. Той е издигнат от Гражданско обединение за развитие на община Червен бряг (ГОР - ВМРО) и е подкрепен от АБВ, БДЦ и Реформаторския блок.

ГОР – ВМРО вкарва 9 общински съветници, колкото имат и ГЕРБ. БСП има петима съветници, ДПС -двама, Движение за радикална промяна "Българска пролет"- двама и местната коалиция "За община Червен бряг" – също двама, които са представители на местния бизнес.

Негласната коалиция, която практически прокарва по-важните решения и си разпределя общински, държавни и европейски средства, се състои от съветниците на ГОР-ВМРО, БСП, ДПС, "Българска пролет", "За община Червен бряг".

Деветимата съветници на ГЕРБ са в опозиция заедно с независимия сега Мирослав Макавеев, който влиза обаче с листата на Движение за радикална промяна "Българска пролет".

От всичките 29 общински съветници само шестима – четирима от ГЕРБ и двама от БСП - не са декларирали обвързаности и конфликт на интереси, показват публикуваните декларации на сайта на община Червен бряг.

Останалите декларират участия във фирми, роднини, работещи в общината, участие в управителните съвети на спортни клубове, сред които и ФК "Партизан", както и кредити, най-големият от които е за над 100 000 евро. Част от съветниците са крупни земеделци и е възможно сами да са си гласували обработването на общински земи, за които да получават европейски субсидии.

Родата на кметската група минава на работа в общината

Повечето общински съветници на кмета Данаил Вълов са на по около 30 години. Така Вълов искал да покаже, че дава път на младите в града, разказаха местни жители пред Mediapool. Доайенът в групата - 55-годишният инж. Ивайло Петков Иванов - е избран за председател на Общинския съвет. Той е един от тримата общинари, чиито "многофамилни" къщи ще бъдат санирани безплатно с европари. Второто домакинство в къщата му е на единствения му син – Петко Ивайлов Петков, който също е общински съветник в групата на кмета ГОР. Освен това Петко Иванов е и производител на ток, който продава на ЧЕЗ. Вероятно не е случайно, че в обновяването на къщата му е предвидено изграждането на слънчеви инсталации, както и на останалите две.

Освен баща и син, в групата на кмета има и двама братя – Петьо Максимов Георгиев и Георги Максимов Георгиев. Георги Георгиев е собственик на фирмите "Джимакс 87" и "Джимакс Технолоджи", които държат фитнес в града. Регистриран е и като земеделски производител. В управата е и на футболен клуб "Партизан".

27-годишният му брат Петьо Георгиев пък е собственик на фирма "Арти Макс", която се занимава с търговия.

Още един общински съветник от групата на кмета - Тодор Тодоров е уредил родата на работа в общината, става ясно от подадената от него декларация. Майка му Атанаска Иванова е кмет на село Бресте, а жената, с която живее – Десислава Трънска е юрист на общината.

С най-много фирми от кметската група е Йотко Цветомилов Петков. Той е едноличен собственик на капитала на "ЛБТ" "ЛБТ1", "Турмалин" и "БФП" и има дял в "ЛБТ2" и "Червен агро". Компаниите му се занимават с онлайн търговия и продажба на земеделски продукти. Според служители на община Червен бряг на негова компания е било възложено да направи външен одит на общинската болница. Това е станала без обществена поръчка и по тази причина е невъзможно да бъде проверено чрез публични източници.

Последният член на кметската група съветници е Радко Стефанов Георгиев - бивш началник на Районното управление на МВР в Червен Бряг. Той е единственият без фирми и не е декларирал роднини на работа в общинската администрация. Посочил е само, че изплаща заем от 28 500 евро.

ДПС – с брат и сестра

ДПС е представено в Общинския съвет с двама съветници - брат и сестра, които са пропуснали да отбележат този факт в декларациите си. Това са Марио Киров Рангелов и Ася Кирова Рангелова.

Марио Киров държи половината от капитала във фирма "Про-ленд" ООД, която е "водещ производител и вносител на плодове, зеленчуци и зърно". "Фирмата разполага със стотици декари производствени площи, на които се отглеждат избрани сортове плодове и зеленчуци по водещи европейски технологии", гласи представянето на компанията в agropazar.bg.  Освен това Марио Кирилов е едноличен собственик на "Лора 2007", която се занимава с отглеждане на зърно и маслодайни семена. Сестра му Ася Рангелова е собственик на "Сияна 24" ЕООД и се занимава с търговия.

Братът и сестрата от ДПС заедно с двамата представители на "За община Червен бряг" - Петьо Веселинов Костов и Явор Владимиров Бакърджиев правят групата "Център" в общинския съвет и подкрепят предложенията на кмета Данаил Вълов.

В замяна фирма "Кремис 09", която е на Кремена Калева - жената, с която Бакърджиев живее заедно, печели поръчката за доставка на топъл обяд в община Червен бряг по оперативната програма за доставка на храна на бедните за 73 000 лв. Интересна подробност е, че основната дейност на "Кремис 09" е производство на облекла.  Явор Бакърджиев е декларирал този конфликт на интереси и няма нарушение на закона, според юристи.

Неговият съпартиец Петьо Костов също е декларирал конфликта си на интереси, защото добре познава закона. Той е юрист и има сключен договор за правна помощ с общинското дружество "Обществено хранене". Декларирал е също, че баща му Веселин Костов е директор на дирекция "Административно, правно и информационно обслужване" (АПИО) в община Червен бряг.

Един съветник от ГЕРБ е декларирал конфликт на интереси

От останалите общински съветници единствено Донка Димитрова от ГЕРБ е декларирала конфликт на интереси. Става въпрос за предложение за изменение на подробен устройствен план, с който се засягат три урегулирани имота за застрояване в Червен бряг.

Колегата ѝ от ГЕРБ Румен Пенков не е посочил в декларацията си, че е втори братовчед с Мирослав Макавеев, който също не го е направил. Двамата братовчеди са в различни групи в Общинския съвет. Макавеев става общински съветник с листата на Движение за радикална промяна "Българска пролет", но в момента е независим.  Той е декларирал акции в някогашната гордост на социализма трикотажното предприятие "Боряна", става ясно от декларацията му. Пенков обясни пред Mediapool, че тази родствена връзка не трябва да се декларира, защото такива са изискванията в закона.  

Друг съветник от ГЕРБ - Атанас Атанасов - е най-задлъжнелият от всичките членове на Общинския съвет в Червен бряг. Той има заеми за над 110 хил. евро. Атанасов е земеделски производител и се занимава с отглеждането на зеленчуци, дини и пъпеши. В управата е и на футболен клуб "Партизан".

Според юристи, когато в декларациите се посочи ясно за конфликта на интереси, няма пречка съветниците или техни роднини да изпълняват поръчки на общината. Това означава, че в община Червен бряг най-вероятно всичко се прави законно, с малки изключения по отношение на тези, които не са си декларирали конфликта на интереси.

На ход сега е Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която беше сезирана за част от случващото се в общината и от Министерството на регионалното развитие. Отделен е въпросът, че след шумния случай с "тефтерчето" на бившия шеф на комисията Филип Златанов, чрез което беше разкрит механизмът, по който е работила комисията – кого да "оправи" и кого да "забрави", за работата ѝ не се знае почти нищо. От страницата ѝ в интерент е видно, че няма началник, а се състои от трима членове и периодично прави семинари на общински служители за предотвратянане на конфликт на интереси.

При почти пълната тишина около работата на комисията, нищо чудно да не разберем как са е произнесла по казуса "Червен бряг".

Безобразието със санирането на къщите на "слугите на народа" за сметка на народа стана национално достояние чрез "Господари на ефира" и шума, който се вдигна в медиите. Несъмнено обаче подобни модели работят и в други общини, за които все още никой не е сигнализирал. Отделно от това моделът "Червен бряг" може да се разглежда като лабораторен пример как би проработил чистият мажоритарен вот в два тура при избор на народни представители.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. анита хегерланд
    #2

    Невероятно е колко добре работи схемата?!

  2. Валерия
    #1

    Оооо, любовницата на кмета юрист на общината.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.