Общинарите пуснаха без търг частник да прави когенерация в столичен ТЕЦ

Общинарите пуснаха без търг частник да прави когенерация в столичен ТЕЦ

Без никакви обсъждания и с пълно мнозинство в четвъртък Столичният общински съвет (СОС) взе решение частна компания да произвежда електричество от мощностите на ТЕЦ “Земляне”, който е в структурата на “Топлофикация-София”. По-късно обаче миноритарния собственик в дружеството – Министерството на икономиката и енергетиката, заяви, че няма да подкрепи общинското решение.

Предложението фирмата “Ню Енерджи Вижън” да произвежда по комбиниран начин ток бе внесено от група общински съветници от всички политически сили – Атанас Тасев (НДСВ),  Стефан Иванов (СДС), Мичо Райковски (БСП), Станимир Зашем (ССД), Пламен Илиев от Демократи за София, и бе одобрено от икономическото мнозинство в градския съвет, въпреки че фирмата се предлага без да е проведена процедура на търг или конкурс. А само преди година именно с мотива, че не е провеждана обществена поръчка, СОС отхвърли подобен когенерационен проект на американската компания “Хорайзън”, който предвиждаше задържане на скока на цените на парното с печалбата от тока.

Сега “Ню Енерджи Вижън” лесно получи правото да монтира когенерационни съоръжения към производствените мощности на “Топлофикация - София”, които да позволяват в процеса на производството на топлоенергия да се прави и електричество, което фирмата ще продава и ще реализира печалба изцяло за себе си.

Законът за енергетиката задължава Националната електрическа компания да изкупува на преференциални цени тока от когенерационни мощности и те са средно с около 45 на сто по-високи от стойностите на конвенционално произведената електроенергия.

В замяна на уредената добра печалба частникът ще плаща такса на “Топлофикация - София” и на общината за терена, върху който ще построят мощностите си. Не стана ясно обаче каква ще таксата, нита размера на инвестицията на фирмата.

Справка в Дакси сочи, че “Ню Енерджи Вижън” е регистрирана през декември 2004 г. с капитал от 50 хил. лв. и се занимава с архитектурни и инженерни дейности и технически консултации. Собственик на 98 на сто от акциите е Цветан Благоев Джигански, един процент е на британската “Енерджи енд инфрастръкчър консултинг” ООД. Джигански участва в още шест дружества като собственик с различни дялове и е в управата на пет сдружения, Фондация Българска индустрия и четири други фирми.

От данните в Дакси е видно, че “Ню Енерджи Вижън” няма никакъв опит в производството на електроенергия

Решението на СОС бе определено като далавера от общинския съветник на НДСВ Владимир Каролев.

“По този начин “Топлофикация” пропуска ползи, защото можеше тя да закупи когенерационните турбини, да произвежда ток и да го продава на НЕК. Така можеха да се намалят загубите за компанията”, обясни пред Mediapool Каролев.

По думите му от няколко години в СОС има проекти за изграждане на мощности за производство на електричество от топлоцентралите на дружеството, но те стоят по чекмеджетата, защото съветниците не могат да се разберат кой да вземе.

Според Каролев решението на СОС може да намали цената на топлофикацията при евентуалната нейна приватизация, защото чрез продажбата на когенерационните точки на отделни ТЕЦ-ове, ще се намалят възможностите за печалба на бъдещия купувач.

От Министерството на икономиката и енергетиката веднага заявиха, че са против финализирането на проектите за комбиниран цикъл на производство на топлинна и електрическа енергия в районите на ОЦ „Земляне”, ОЦ „Люлин”, ТЕЦ Изток и ТЕЦ София, каквото искане е било отправено към ведомството, собственик на около 42 на сто от топлофикацията.

С писмо от 5 юни 2006 г. „Топлофикация-София” АД е изпратила за становище в министерството решение от 13 април 2006 г. на Столичния общински съвет за даване на мандат за финализиране на процедурите и преговорите на „Топлофикация-София” АД с потенциални инвеститори за изграждане на когенерация.

Министерството на икономиката обаче е против това, защото не е била обявена процедура, съгласно действащото в страната законодателство, при ясни конкурентни условия за изграждането на нови мощности на площадки от „Топлофикация-София” АД. Освен това не е извършена технико-икономическа оценка, доказваща техническата възможност за реализация на проектите в съответствие с Българския държане стандарт и евростандартите. Друг аргумент срещу когенерации е предстоящата процедура за приватизация на „Топлофикация-София” АД. Според ведомството на Румен Овчаров тези проекти трябва да се реализират от новия собственик на дружеството или за тях да се обяви международен конкурс за прозрачен избор на изпълнител.

В същото време стана ясно, че двете банки кредиторки на столичната топлофикация – Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, са изразили безпокойството си от сериозното забавяне в структурирането на общата работна група между държавата и общината, която да подготви механизма за обща продажба на капитала на дружеството. Това е станало на среща, поискана от представители на двете финансови институции със заместник-министъра на икономиката и енергетиката Валентин Иванов, който е и заместник-председател на съвета на директорите на „Топлофикация-София”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес