Общинарите ще поверят район "Младост" на посочения от Иванчева човек

сн: Архив

Столичният общински съвет вероятно ще избере зам.-кметът на район "Младост" Владимир Клисуров за изпълняващ длъжността кмет, въпреки че той не иска да поема ръководството на администрацията. Решението за това предложение беше взето на извънредно заседание на председателския съвет на общинския съвет и ще бъде гласувано в четвъртък. Клисуров беше предложен за временно изпълняващ длъжността от самата Иванчева, но отказа да поеме поста заради съображения дали заповедта на Иванчева по въпроса е легитимна.

В момента няма кой да подписва документи, включително и за изплащане на парите на училища, детски градини, за заплати на медицински сестри.

До решението на председателскя съвет се стигна, след като двамата заместници на Иванчева, които могат да поемат управлението, поискаха общинарите да посочат кой да я замества. Те предложиха това да е арх. Румен Русев. Именно него Иванчева обяви за организатор на схема, в която тя да бъде заловена с подкуп и отстранена от поста, а той да заеме мястото ѝ.

Казусът

По закон при отсъствие кметът трябва да посочи свой заместник. Иванчева е направила това със заявление, изпратено от ареста. В него се посочва за изпълняващ длъжността заместник-кметът Владимир Клисуров. В писмо, подписано от Клисуров и Русев и изпратено до общинския съвет и кмета Йорданка Фандъкова, се казва, че заявлението е получено в района във вторник. Клисуров обаче няма да поеме задълженията на Иванчева, тъй като двамата с Русев се опасявали дали документът, подписан от арестувания районен кмет, е легитимен.

"Казусът има правна страна, тъй като юристите не са единодушни дали отпускът е законосъобразен", пише в писмото. Ако отпускът на Иванчева е нелегитимен, тя не може да посочи кой да я замества. Ако пък е легитимен, тя не може да издава заповед кой да я замества, докато е в отпуск. "И в двата случая всички последващи административни актове биха били незаконосъобразни", смятат от районната администрация.

Предложение

"За излизане от ситуацията, зам.-кметовете арх. Румен Русев и Владимир Клисуров взимаме решение в нашите компетенции. Въпреки очакваните удари, предлагаме да продължим да работим в екип. С това поемаме отговорността пред избирателите, посочили г-жа Иванчева за кмет, а тя от своя страна нас - за нейни заместници", пише в писмото на двамата.

Те също така предлагат общинският съвет да посочи за временно изпълняващ не определения от Иванчева Клисуров, а арх. Русев. Аргументът им е, че проблемите в района касаят "задълбочен и компетентен анализ на процедури, свързани със строителство". А Русев е "архитект и инженер с огромен стаж". Клисуров се самоотвежда като вариант за поста.

"Надяваме се, че предложението ни ще бъде разгледано в най-кратки срокове, предвид спешността на проблемите, решаването, на които е в правомощията на общинската администрация", пишат двамата.

На заседанието на председателския съвет обаче е решено все пак районът да бъде поет от Клисуров, за да се спази волята на легитимно избраната за районен кмет Иванчева, обясни по-късно председателят на общинския съвет Елен Герджиков.
"В случай, че то бъде прието, ръководството на район "Младост" декларира, че ще продължи да търси подкрепа на гражданите за продължаване на посоката за запазване на междублоковите пространства, с която г-жа Десислава Иванчева бе избрана за кмет. За целта разчитаме на сътрудничество с ръководството на Столична община и всички институции, за справяне с проблемите на гражданите на района", завършва писмото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?