Общинарите в Бургас се отказаха от референдум за петролопровода

Общинарите в Бургас се отказаха от референдум за петролопровода

Общинският съвет в Бургас отново гласуваха решението си за провеждане на референдум по проекта за Бургас-Александруполис, предаде БТА в петък. Общинският съветник от Бургас Георги Манев внесе предложение да се прегласува решението на общинските съветници от 4 юли, според което на 2 септември трябваше да се проведе референдум. На него гражданите на Бургас трябваше да кажат мнението си за бъдещата петролна тръба. Според Манев, който преди няколко месеца учреди партията „Средна европейска класа”, но през 2003 година стана общински съветник от Българска партия „Бъдеще”, решението на общинския съвет в Бургас от началото на месеца е незаконно. 

Предложението за прегласуване на Манев е мотивирано с факта, че въпросът, на който бургазлии е трябвало да отговорят на референдума, е бил “Одобрявате ли подписаното споразумение за изграждане на петролопровода Бургас-Александруполис?", а такова допитване може да се прави само за въпроси, които са от местно значение.

При новото гласуване по въпроса за референдума за петролопровода Бургас-Александруполис, против допитването се обявиха 28 общински съветници, един се въздържа, а останалите 12 души отново гласуваха за провеждането на референдум.

След като отнеха правото на гражданите в Бургас да кажат мнението си за строителството на нефтената тръба, общинските съветници решиха, че ще преговарят с правителството за сключване на споразумение, в което да се гарантират финансовите ползи за Бургас преди реализацията на проекта. Георги Манев предложи на колегите си от местния парламент да изберат работна комисия от 5 души и 1 представител от общинската администрация в Бургас, които да започнат преговорите с правителството.

Тези преговори трябва да включват конкретни ангажименти за инвестиции в инфраструктурата и екологията на града. След новото гласуване за референдума, общинските съветници избраха комисия в състав Бенчо Бенчев, Георги Манев, Тодор Стамболиев, Христо Кръстев и Георги Дракалиев, предаде агенция Фокус. Взетото решение възмути част от общинските съветници и те напуснаха заседанието.

Темата за бургаския референдум по проекта Бургас-Александруполис все още не е минало. Друг от общинските съветници в местния парламент – лидерът на ГЕРБ в Бургас Димитър Николов - започна да събира подписи между колегите си за свикване на ново извънредно заседание, на което да се обсъди отново темата за референдум по проекта. На днешното заседание на местния парламент той предложи да се разгледа финансирането на референдума, чието провеждане беше одобрено на 4 юли. Обсъждането на този въпрос беше отхвърлено от общинските съветници с мотива, че в предложението не е записано от кое перо трябва да се заделят нужните 80 хил. лв. 

Според Димитър Николов с решението да не се провежда референдум общинските съветници са потъпкали свободата на словото и ако досега те са се борили за гаранции по отношение на петролната тръба, сега вече ще се борят за свобода и демокрация.

От представителите на Атака в местния парламент разпространиха декларация, в която се казва, че като са използвали процедурни хватки, хората на БСП и кмета Йоан Костадинов са успели да бламират решението на общинския съвет от началото на юли.

Споделяне

Още от Бизнес