Общинарите в Добрич скочиха срещу кмета заради отхвърлена изгодна оферта

Вот на недоверие на кмета на Добрич Детелина Николова гласуваха общинските съветници заради конкурс за строеж на хипермаркет. Общинският съвет реши още сделката да бъде дадена на прокуратурата.

Повод за решението беше продажбата на общински терен от 21 декара за изграждането на хипермаркет. Конкурсът беше обявен след заявен инвеститорски интерес от немската търговска верига “Кауфланд”. Явиха се трима кандидати, единият от които беше отстранен заради липса на документ за първоначална съдебна регистрация, и е предпочетен другия инвеститор пред “Кауфланд”, която утре открива първия си магазин в Пловдив..

ОС на Добрич смята, че има процедурни нарушения при провеждането на конкурса и затова той трябва да бъде отменен, а прокурорска проверка да установи има ли противозаконни действия от страна на длъжностни лица. Според добричките общински съветници, заради процедурни нарушения всъщност до конкурса не е допуснат кандидатът с най-изгодна оферта и така общината е загубила 1,4 млн. лв.

“Вотът на недоверие е само морален акт, с който повече от половината общинари независимо от партийната си принадлежност изразиха несъгласие с действията на Детелина Николова, от които сега общината губи толкова пари”, заяви за Mediapool Мирослав Попов, председател на Общинския съвет-Добрич. “Няма юридически последствия от този акт, но това е нашето предупреждения към кмета, че е злоупотребила с делегираните ѝ права и от тук насетне всяко предложение, което тя внесе за приемане от Общинския съвет, ще бъде гледано под лупа”, заяви Попов.

От своя страна Детелина Николова каза, че застава зад действията на общинската администрация, които са законосъобразни и отговарят на всички изисквания и наредби. Готова съм сама да сезирам прокуратурата за тази сделка, допълни кметът.

Споделяне

Още от България