Общинарите във Варна разрешиха на кмета да купи "дупката" на Гергов

БСП се разграничи от решението и подготвяната сделка за 43 млн. лева

Общинарите във Варна разрешиха на кмета да купи "дупката" на Гергов

Варненският общински съвет прие в петък идеята на кмета на града Иван Портних (ГЕРБ) да плати 43 млн. лв. на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, за да купи от него т.нар. "дупка" в центъра на града.

Става дума за нереализиран строеж на търговски център, който беше започнат още през 1986 г., а по-късно стана собственост на дружество на Гергов. Теренът е от 2.9 дка в центъра на града. Проектът за търговски център на него обаче беше стопиран и от години пространството стои изкопано и се ползва за паркинг.

Общината от години иска да придобие имота, за да го присъедини към пешеходната зона в центъра на града. Последната идея на кмета е общината да купи дружеството, собственик на "дупката" за 43 млн. лева, ако правителството ги отпусне.

Главният архитект на Варна Виктор Бузев, цитиран от "Дневник" мотивира внесеното предложение с това, че ако община Варна не придобие изцяло собствеността върху "дупката" има риск там да се появи "чудовище".

Бузев обясни, че има действащ подробен устройствен план, според който на мястото на "дупката" може да бъде построен пететажен търговски център, а разположението на имота позволява той да бъде застроен 100%.

"С извършване на подобна сделка общината ще стане собственик на декапитализирано дружество", каза общинският съветник Григор Григоров от "Реформаторския блок" при обсъждането. Освен това е възможно в него да са извършвани машинации, които следва да бъдат проверени от НАП". Григоров предложи гласуването да бъде отложено за друга сесия на съвета, но предложението му не бе прието.

Според Костадин Костадинов (коалиция "Варна") на мястото не може да се построи сграда, тъй като там вече са открити останки от древния Одесос. "Не се знае тук какво ще излезе отдолу при разкопки, каза Костадинов. Може да има храмове, общината на древния Одесос...".

Мотивът на Данаил Папазов ("Живот за Варна") да се противопостави на покупката беше стойността ѝ. "Цената от 43 млн. лв. е абсурдна дори за центъра на Лондон", каза той.

В крайна сметка покупката беше одобрена с 28 гласа "за", 8 "против" и двама "въздържал се".

Така сега трябва да се търсят пари от държавния бюджет за финансирането на сделката.

Предложението на Портних мина още в понеделник през комисията по "Собственост и стопанство" към общинския съвет, така че се очакваше на заседанието на общинарите да бъде прието.

Местната власт във Варна от години се опитва да придобие по някакъв начин т. нар. "дупка". Последната провалила се схема, предложена от кмета Портних и задвижена от правителството, включваше държавния дял в Пловдивския панаир. През 2016 г. тогавашният кабинет на Бойко Борисов реши държавния дял от 49.63% да бъде прехвърлен безвъзмездно на общините Варна (29%) и Пловдив (20.63%). Целта беше община Варна и Гергов да направят изложбен център над дупката, а под него да бъдат експонирани откритите на терена археологически находки. Схемата на практика отваряше пътя пред Гергов за придобиване на пълен контрол върху Пловдивския панаир.

Сделката обаче първо беше оспорена от община Пловдив, която отказа да вземе акциите в панаира заради дълговете на дружеството от 50 млн. лева. В последствие общинските съветници бяха принудени от партийната повеля да гласуват приемането на собствеността. Промяната в позицията беше обяснена с това, че в една от палатите на панаира ще бъде направена оперна зала, каквато в Пловдив няма.

В крайна сметка всичко се провали заради скандала "ЦУМ гейт". По нареждане на Борисов общинарите и във Варна, и в Пловдив отмениха решенията си за придобиване на акциите в панаира. Причината беше частната среща на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев в офиса на червения бизнесмен Георги Гергов. По този повод лидерът на БСП Корнелия Нинова принуди Гергов да напусне Изпълнителното бюро на партията, за да не я "петни". За да не се петни и името на ГЕРБ, беше спряна и схемата с панаира.

Сега обаче след отшумяването на скандала очевидно правителството се кани да се разплати с Гергов "в брой".

Веднага след гласуването в общинския съвет във Варна пък Изпълнителното бюро на БСП разпространи декларация, с която обяви, че общинските съветници на БСП във Варна не са подкрепили решението

"Категорично се разграничаваме от сделката, сключена между ГЕРБ и Георги Гергов, пише в текста. "Всички общински съветници на ГЕРБ и техните сателити гласуваха "за". Тази сделка е поредната, която предизвиква съмнение за скритата обвързаност на политиката с бизнеса, съществувала в годините на прехода. Искаме да сложим край на този модел", се казва в съобщението на левицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България