След протест на родители

Общинарката от ГЕРБ в Перник се отказа да прави своя забавачка в общинската

Румяна Гьорева, колаж: Mediapool.bg

След като стана ясно, че общинската съветничка от ГЕРБ в Перник Румяна Гьорева е получила от местната власт правото да ползва сградата на общинската детска градина, за да направи вътре частна забавачка, Гьорева обяви, че се отказва от проекта. В отворено писмо до медиите във вторник тя информира, че ще няма да търси компенсации за извършения ремонт на предоставените ѝ помещения.

Скандалът избухна, след като родители от пернишкия квартал "Могиличе" обявиха пред бТВ, че се готвят за протест заради разделянето на единствената детска градина в квартала на общинска и частна. Това станало с решение на местния общински съвет, чийто представител е Гьорева. Така нейна фирма, създадена само две седмици по-рано, получила правото да ползва част от общинската детска градина за частна забавачка, а с част от наема трябвало да започнат ремонтите и на останалата част от сградата.

Директорката на общинската детска градина (подчинен на кмета Вяра Церовска, която също е от ГЕРБ) дала писмено съгласие за съжителството на двете заведения, без да се допита до родителите.

"Изкарват нашите деца за 3 месеца от детската градина за ремонтни дейности, които не ни засягат”, оплака се една от протестиращите майки пред телевизията и допълни, че обещанията за смяна на дограмата и в общинската част останали неспазени.

По същия начин стои и въпросът с останалите ремонти, които трябвало да се финансират с наема.

"В държавата има правила, има институции, които отговарят за конфликта на интереси, и аз не съм от тях”, заяви Евелина Любомирова от дирекция "Образование” в община Перник, попитана дали според нея в случая на става дума за конфликт на интереси.

Тя отрече информациите, че частната детска градина е ремонтирана с общински пари и подчерта, че "ще се предприемат мерки и другата част да бъде така добре изглеждаща”. Служителката на общината обаче не уточнява кога ще стане това. По думите ѝ там и до момента са правени ремонти.

От сайта zapernik.com отбелязваха, че нанасянето на частна детска градина в общинската става само три месеца преди да влезе в сила държавното финансиране за частни забавачки.

"Става много яко. Депутатите гласуват закони в парламента в полза на общинските им съветници, които си отварят частни детски градини", отбелязва местната медия.

След като Румяна Гьорева отказа да застане пред камерата на телевизията с мотива, че не извършва нищо нередно и подозира политически мотив в протеста, по-късно във вторник тя обяви, че се отказва от проекта.

"Смятах, че дългогодишният ми опит като преподавател и експерт в Регионалния инспекторат по образование, ми позволява да поема отговорността и да създам условия и атмосфера за възпитание и занимания на децата на Перник. Затова и участвах в процедурата, която предвиждаше да се реновира от години пустеещата част от сградата на детска градина номер 10 и в тези помещения да се възпитават 24 деца. След възникналото напрежение и след спекулациите, които последваха, бих искала да заявя: Отказвам се от договора с община Перник и дарявам безвъзмездно в полза на общината и детската градина средствата, вложени в ремонта на сградата, пише в отвореното писмо на Гьорева, цитирано от агенция "Фокус".

Споделяне

Още от България