Общинарят от БСП и ексдепутатът от ДПС – на свобода без обвинения

Освен на Митьо Очите, Бенчо Бенчев дал десетки хиляди и на левицата

Бенчо Бенчев. снимка Gramofona.com

Зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас от БСП Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун, които бяха задържани в Истанбул заедно бургаския наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите, са освободени без да им бъдат повдигнати обвинения.

Адвокатът на Бенчев – Бойчо Боев, дори коментира в понеделник, че очаква делото срещу клиента му да бъде прекратено заради липса на доказателства.

Както е известно, през уикенда стана ясно, че издирваният с червена бюлетина на Интерпол Митьо Очите е преминал от Гърция в Турция с автомобил, регистриран на фирма на общинския съветник от БСП. Освен това Бенчев бе платил и хотела за антуража на бургаския наркобос в Истанбул, където бяха извършени арестите им в събота.

Наред с това разследващите откриха в дома на общинаря бележки, отразяващи какви суми пари е предоставял на Димитър Желязков-Очите. От МВР пък съобщиха в неделя за иззет цял арсенал – пистолети, пушки и боеприпаси, които се проверяват дали са законно притежавани.

Въпреки това нито Бенчев, нито Узун, засега ще бъдат обвинени, уточниха от спецпрокруатурата в понеделник. Причината е, че двамата могат да бъдат привлечени към наказателна отговорност единствено по новообразуваното дело за лично укривателство, но то е от компетентността на Бургаската районна прокуратура и тя ще прецени дали да ги обвини. Материалите по случая ще бъдат изпратени от София в Бургас.

Според Наказателния кодекс (НК) лично укривателство означава да се помогне на човек, извършил престъпление, да избегне наказателно преследване. Законът предвижда до 5 години затвор по това обвинение, но наказанието не може да е по-тежко от това на укривания.

Междувременно колегата на Бенчев в Общинския съвет в Бургас – Чанко Мирчев, коментира в понеделник пред бТВ, че задържаният с Очите общинар е дарил няколко десетки хиляди лева и на местната структура на БСП в Бургас по време на последната изборна кампания

"Дали са били 20, 30 или 50 не мога да ви кажа, но е помагал, води се отчетност. Г-н Бенчев винаги е бил лоялен към БСП, изповядва леви убеждения. Ако имахме някаква информация за неговите нерегламентирани връзки с криминалния контингент, нямаше да бъде издигнат като общински съветник", оправда се Мирчев в духа на партийния лидер Корнелия Нинова, която преди ден призова Бенчев да освободи всички постове.

"Независимо дали е член, негово морално право е да прецени дали да си подаде оставката. Има решение на общинските съветници от БСП, ако не си я подаде, да бъде отстранен от групата. Не е морално да имаш отношения и връзки с криминалния контингент. Той, като политик и общественик, трябва да знае, че обществото не толерира такива контакти", добави още Мирчев.

Той отрече да е подозирал за бизнес отношенията между колегата му и Димитър Желязков, припомняйки, че "личният живот на един общински съветник е на показ, не само неговите обществени изяви, така че всеки един от нас трябва да знае, че това, което върши, хората, които са около него и бизнесът, който прави, са на показ и всеки си носи своята отговорност".

Бенчев: Тези, на които съм помагал най-много, ме разкъсват като кучета

След изявите на партийното ръководство, бизнесменът Бенчев заяви, коментира случая пред изданието "Флагман".

"Боли ме най-много от това, че тези, на които съм помагал най-много, ме разкъсват като кучета", казва той.

В комента по повод изявлението на Корнелия Нинова и други представители на БСП Бенчев казва: "Мога да кажа, че не съм допускал съществуването на толкова много хора, които се хранят от завист и злоба, качества, които в такива ситуации, като тази, излизат наяве и е трудно да се прикрият. Толкова притворство! Сега ще си дам равносметка за доста неща, над които винаги съм стоял и в личния, и в политическия си живот".

Споделяне

Още по темата

Още от България