Общината била невинна за авариралия газопровод в Суходол

Столична община не е издавала разрешителни за строеж върху трасето на газопровода, който се скъса в края на март, заяви в четвъртък зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска.

На 30 март аварията, причинена от свличането на голямо количество земна маса вследствие на строителството, остави хиляди софиянци без топла вода и ток, тъй като доведе до прекъсване на газовата тръба в района на Суходол.

Преди седмица министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви, че ще сезира прокуратурата, защото общината е нарушила няколко закона, издавайки разрешителни за строежи на параклиси, детски градини, частни сгради и депа за строителни отпадъци върху газопровода.

По думите на Бояджийска проверката, разпоредена от кмета на Бойко Борисов, показва, че газопроводът е изграден без издадено строително разрешение и одобрен инвестиционен план.

Съоръжението е строено преди 32 години, но е било включено в кадастралния план на София едва през 2004 година. Как тогава да знаем, че има газопровод, коментира шефът на Столичния инспекторат Гален Ганчев. Той все пак призна, че част от тръбата минава през имоти и сгради.

В район “Красна поляна” върху трасето на газопровода има три незаконни постройки, които ще бъдат премахнати. Въпреки че Борисов обеща, че незаконният параклис няма да се бута, има издадена заповед и за неговото събаряне.

Направени са предписания за незабавното извозване на голямо количество земни маси, които са натрупани върху тръбата. Строителни отпадъци е имало и в завод “Балканкар”, но те вече са били отстранени, е установила проверката.

По повод изказването на Овчаров, че общината ще бъде дадена на прокуратурата Борисов коментира: “Ние никого не обвиняваме, даваме само документи от проверката. Иначе това по-скоро прилича на “Крадецът вика: дръжте крадеца”.

Споделяне

Още от България