Общината да даде още 5 млн.лв. на фирмите за чистота, предлага Софиянски

Столичната община да даде още 5 млн.лв. на концесионерите по чистотата в София, предлага кметът Стефан Софиянски.

В четвъртък общинските съветници ще обсъдят предложението за актуализация на бюджета на столицата с 18.3 млн.лв. Средствата са от преизпълнението на данъчните приходи в общинската хазна. Преди ден зам.кметът Минко Герджиков се похвали, че в общината има с 20 млн. лв. повече от планираните постъпления.

Освен 5-те милиона за чистотата, същата сума ще бъде отпусната и за здравеопазването в столицата. Секторът е хронично недофинансиран от здравната каса и от министерството на здравеопазването и се надяваме да подпомогнем лечебните заведения с тези пари до края на годината, коментира пред БТА зам.кметът д-р Лидия Радева.

Още 5 млн.лв. ще бъдат насочени към градския транспорт. Кметът предлага други 500 хил.лв. да бъдат предоставени за озеляване, 700 хил. - за пътна маркировка и ограждения, 500 хил. - за дейности по сигурността.

Според концесионните договори с фирмите "Дитц", "Волф" и "Чистота", всяка година общината трябва да им плаща общо 73 млн.лв. за дейностите им по чистенето на София.

За миналата година планираните средства бяха в размер на 51 млн.лв., но стигнаха до 60 млн. заради отчетената от концесионерите повече свършена работа. В общинския бюджет 2004 първоначално бяха заложени също 51 млн.

За характера на договорите, сключени в ущърб на общината, алармираха не само неправителствени организации, но и Сметната палата в доклад от тази година. В него одиторите констатират, че плащаните цени за предоставените от концесионерите услуги са високи, а нормативната уредба е неясна. В доклада са посочени десетина препоръки какво трябва да се промени в концесионните договори.

Само преди дни приключиха преговорите с концесионерите за промяна в договорите за чистотата, които обаче ще задействат от догодина.

От 2005 г. за сметоизвозването ще се плаща на брой вдигната кофа, а не на база наряди, както е сега. Цената е различна за трите фирми и за различните райони. Ако кофите не са извозени по график, концесионерите ще бъдат глобявани с 10% от цената. Фирмите предлагат между 3 и 5 лева на кофа, в зависимост от района.

Според офертите на концесионерите, общото поевтиняване на чистенето в София ще е само 1 млн. лева.

Концесионерите са склонили да метат за 4.5 лв. на декар и да мият срещу 36 лв., вместо 77 лева, колкото е сега.

Според зам.кметът Милор Михайлов общината не може да намали парите, отпускани на концесионерите, защото те са записани в сключените договори. Целта на промените в договорите е да се увеличи почистваната площ чрез въвеждането на реалистични критерии за свършената работа.

Според промяната в договора, при зимното почистване на столицата общината ще плаща само, когато реално е чистено, а не на дежурства. Досега концесионерите получаваха пари за дадени дежурства дори в зимните дни, в които не е валяло сняг, и колите за почистване изобщо не са излизали от гаражите. Трите фирми са поискали по 27 лв. на декар за поръсването на улиците с луга, 6.8 лв. - за опесъчаване, 9.2 лв. - за ръчно почистване на снега и 1.8 лв. - за снегорините.

Промените в договорите предвиждат още "Волф", "Дитц" и "Чистота" да внасят за одобрение от общинския съвет годишните си инвестиционни програми. За първите 4 г. от концесията трите фирми са декларирали близо 45 млн. лв. инвестиции, главно в кофи за боклук и машини. По прости сметки това означава, че съдовете трябва да са изцяло подменени няколко пъти с нови. Проучване на фондация "Аксес" обаче откри, че столичните фирми по чистота са внесли немски кофи втора ръка на по близо 20 г.

Споделяне

Още от България