Общината иска да изкриви централна улица в София, за да има място за пешеходци

Илюстрация Столична община

"Острови" с пейки и зеленина да заменят част от местата за паркиране, а шикани да ограничават скоростта на движение на колите. Това предлага Столичната община при реконструкцията на една от улиците в центъра на града – "Иван Вазов", в участъка между бул. "Васил Левски" и ул. "Георги Раковски". Очаква се подобни промени да бъдат направени и на пресичащите я улици "Шести септември" и "Шишман". За втората от години има идеи да стане пешеходна.

Макар и централна ул. „Иван Вазов“ е в лошо състояние от години. Тротоарите ѝ са разбити и преминаването през тях с детска или инвалидна количка е невъзможно. По пътното платно до скоро зееха дупки, а при преминаването на коли по него след дъжд пешеходци и сгради редовно биваха окъпвани от образувалите се локви.

В момента тече ремонт на част от улицата – между бул. "Васил Левски" и ул. "Шишман". Проектът за реорганизация на ул. „Иван Вазов“ ще бъде обсъден на 11 септември по инициатива на направлението "Архитектура и градоустройство" към Столичната община. Той предвижда на места пътното платно, което в момента се използва за паркиране, да се присъедини към тротоара. Идеята е на тези пространства да бъдат засети дървета и да се поставят пейки за отдих, да се използват за поставяне на временни обекти или съоръжения.

Тези "острови" трябва да са така разположени, че улицата от права да стане с леки завои (шикани), а целта е така да се ограничава скоростта на движение на автомобилите. Самата скорост и нормативно трябва да бъде ограничена на 30 км в час. Решение за това беше взето още преди месеци от общинския съвет, но до момента знаци за допълнителното намаляване на максималната скорост не са поставени. Ограничаването на скоростта до 30 км в част трябваше да важи за всички малки улици в центъра на София.

Настилките също трябва да бъдат сменени, а пространството да е споделено между пешеходци и шофьори – т.е. тротоарите да са на нивото на пътното платно. Подобни препоръки дадоха в доклада си експертите от архитектурното студио на урбаниста Ян Геел, наети от общината да препоръчат как да се преобрази центъра на столицата.

Проектът предвижда още контейнерите за смет по улицата да бъдат поставени под земята. По този начин се монтират съдовете за боклук по ул. "Солунска", която в момента се ремонтира. Мястото и начинът на изграждане на подземните съоръжения обаче доведоха до поражения по кореновата система на част от дърветата в района.

Според материалите за обсъждането основното предизвикателство при осъществяването на проекта ще е намаляването на местата за паркиране. В момента в района има 1145 места за спиране, а са издадени над 900 стикера за паркиране на живеещи там. Ограничаването на възможността за паркиране ще затрудни допълнително живеещите в района да намерят място за спиране край домовете си.

Споделяне

Още по темата

Още от България