Общината иска обходен път на летище София заради системата при мъгли

Министерството на транспорта да финансира изграждането на обходен маршрут на пътя край летище София, за който вчера ресорният министър Петър Мутафчиев заяви, че общината отказва да го затвори, а това пречи на по-високата категоризация на аеропорта и въвеждането на системата за навигация та самолетите при мъглива време преди настъпването на сезона им. Това е написал зам.-кметът по строителството Велизар Стоилов на Мутафчиев, съобщиха от Столична община.

Става въпрос за платно, свързващо бул. "Ботевградско шосе" на входа на кв. "Враждебна" и с. Кривина, което по думите на Стоилов не може да бъде затворено преди да се изгради обходен маршрут. Цената на заобикалящия път, чиято дължина ще е 1.2 км, а широчината – 7 м, била около 1.5 млн. лв., посочва зам.-кметът.

Въвеждането на забраната за движение в зоната на "ОР 27 антена" ще затрудни максимално транспортното обслужване на фирмите, на работещите в тях и на живеещите в посочения участък, обосновава строежа на обходния път  Столичната община.

Позицията на кметството ясно показва, че и тази есен летището в София ще има проблеми с обслужването на полетите при мъгливо време и ще се налага то да бъде затваряно в тези случаи. В края на миналия ноември и през декември аеропортът спираше излитанията и кацанията изключително често и понякога за много продължително време.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?