Общината купи къщата на Яворов в София

Сн. БГНЕС

Столичната община купи къщата на поета Пейо Яворов на столичната улица "Г. С. Раковски". Имотът, в който в момента се намира Литературният музей, се продаваше на търг от частен съдебен изпълнител.

Очаквано общината беше единственият кандидат за къщата, стана ясно от публикация на кмета и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова и на зам.-кмета по образованието и културата Тодор Чобанов във Фейсбук. Предложената от местната власт цена е над 1.285 млн. лева, колкото беше и обявената от частния изпълнител стойност.

Имотът се продаваше по искане на бившия управител на фирмата "Дом Яворов" Володя Лозанов. Дружеството е собственик на къщата, а до продажбата и от съдебен изпълнител се стигна заради съдебни спорове между Стоянов и собственика на "Дом Яворов" Васил Панчев. Още миналата година от общината обявиха, че ще участват в търга, но правен анализ показал, че сделката е прекалено рискова от правна гледна точка. През юли тази година общинският съвет взе решение, с което позволи на администрацията да участва в търга и да даде исканата от частния изпълнител цена.

Чобанов допълва, че през следващата седмица общината ще преведе остатъка от средствата (сега е внесен само задатък от 128 545 лева) и ще получи нужните документи за окончателното придобиване на собствеността и въвеждането във владение.

Къщата ще продължи да се стопанисва от Националния литературен музей, който в партньорство с общината ще продължи да предоставя експозицията на обществеността, да организира изложби, поетични четения и други, пише Чобанов. Според Фандъкова през следващата година ще се прави и ремонт и конструктивно укрепване на сградата. Къщата трябва да бъде укрепена, тъй като в момента стените ѝ поддават под излята в средата на ХХ век бетонова плоча.

На предишните търгове за къщата на Яворов нямаше кандидати. Причината е, че къщата е паметник на културата, има конструктивни проблеми и трудно би могла да се ползва за друго освен за музей.

Яворов е прекарал последните дни от живота си в къщата на ул. "Раковски". Тя функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля.

Споделяне

Още по темата

Още от България