Общината мие всички улици в София за Великден

От 20 март до 10 април ще се проведе кампанията по традиционното пролетно почистване на София, съобщи кметът на столицата Стефан Софиянски, цитиран от БТА.

Кампанията ще протече в три етапа. През първия столичани ще бъдат призовани да изчистят мазета и тавани и да изнесат боклука, който ще бъде извозен. Във вторият ще бъдат почистени междублоковите пространства и зелените площи.

Последният трети етап ще завърши с основно измиване на града, включително и малките улици. За него гражданите ще бъдат приканени да преместят предходната вечер автомобилите си от предварително обявения маршрут на почистващата техника.

Общината ще работи в сътрудничество с КАТ за поставяне на съответните означения, посочи кметът Софиянски. Автомобилите, които затрудняват по почистването, ще се отстраняват принудително от екипи на фирма "Паркинги и гаражи". "Хората ще бъдат помолени да освободят улиците от автомобили, а не санкционирани и очаквам съдействие от тяхна страна", добави Софиянски.

Незаконните рекламни табла също ще бъдат отстранени в рамките на тази кампания, допълни кметът на столицата.

Според плана на кампанията, почистването ще започне от централната градска част и ще обхване постепенно и крайните квартали. По думите на Софиянски, подобно почистване на столицата не е правено през последните 15 години.

За кампанията са предвидени около 500 хил.лв. от планираните за цялата 2004 г. 8 млн. за почистване на София.

До момента над 100 фирми са потвърдили безвъзмездно участие в пролетното почистване на столицата с техника и хора. От спонсори са осигурени награди за най-активните граждани и квартали, като общата им стойност е около 12 хил.лв.

Предвижда се по време на кампанията да бъдат почистени и около 200 нерегламентирани квартални сметища, както и коритата на реките Перловска, Слатинска и Владайска.

Лидери на ромските квартали са поели ангажимент в разговори с представители на общинската администрация за участие в акцията.

Според Софиянски, най-тежко е състоянието с отпадъците в междублоковите пространства, но те са ангажимент на живеещите. По думите му натрупаните на нерегламентираните сметища отпадъци са близо 600 000 куб.метра.

За кампанията е осигурен и посадъчен материал за гражданите, които желаят да освежат тревните площи между блоковете.

Шефът на столичния инспекторат Илия Велчев отбеляза, че в тазгодишното пролетно почистване ще има повече участници. Миналата година в акцията са се включили около 60 специални автомобила и 36 фирми, а тази се предвижда да участват около 156 автомобила, като до момента над 100 фирми са потвърдили участие. За кампанията ще бъдат ангажирани и около 300 души от бюрата по труда.

В кампанията ще бъдат включени и всички училища с ангажимента да почистят района около учебните заведения.

След пролетното почистване, миенето на улиците от фирмите-концесионери ще продължи до есента.

Около 10 млн.лв. годишно струва почистването на града, посочиха от общината. Според заместник-кмета Иван Гечев миналата година е бил направен опит средствата за това да бъдат 7 млн.лв., но до края на годината с актуализация на бюджета те отново са достигнали 10 милиона. Много е вероятно това да се случи и тази година, коментира кметът Софиянски.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?