Общината наела международни оценители за къщата на Яворов

Сн. БГНЕС

Столичната община се подготвя да купи къщата на поета Пейо Яворов на софийската улица "Г. С. Раковски" чрез публичния търг за имота. Къщата беше обявена за продан от частен съдебен изпълнител на цена от над 1.6 млн. лева. Малко след това кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че предлага общината или държавата да придобие имота. Тя обаче не уточни как ще стане това.

В понеделник зам.-кметът по културата на София Тодор Чобанов обясни, че в момента се прави нова оценка на имота и се обследва за тежести. "Подготвяме се да придобием, чрез публичната продан, обекта. Извършва се в момента обследване за тежести. Ние сме задължени да пазим интереса на данъкоплатеца, т.е. няма как на сляпо да купим какъвто и да е имот", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че общината поискала от трима международни оценители да направят нова оценка на къщата на Яворов, за да е сигурно, че придобиването ѝ ще отговаря на обществения интерес и няма да се дадат повече пари. "Надявам се всичко да мине добре и да го получим, очакваме подкрепа от държавата за самото закупуване", обясни Чобанов.

Търгът за къщата е насрочен за 16 ноември.

Яворов е прекарал последните дни от живота си в къщата на ул. "Раковски". Къщата функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля. Въпреки че е паметник на културата, в момента къщата е частна собственост.

Заради дългове тя беше обявена за публична продан.

Освен пари за придобиването ѝ общината би трябвало да осигури такива и за ремонт, тъй като къщата има конструктивни проблеми.

Споделяне

Още по темата

Още от България