Преди снега:

Общината не е избрала кой да чисти Околовръстното на София

След боклука Румен Гайтански - Вълка навлиза и в чистенето на пътищата

Общината не е избрала кой да чисти Околовръстното на София

В очакване на първия сняг над София, все още не е ясно кой ще чисти околовръстното шосе на столицата. Причината е, че не е приключила процедурата за избор на изпълнител. Това става ясно от отговор на Столичната община до Mediapool.

Обществената поръчка е обявена още през септември. Подадени са пет оферти: на  общинската фирма “Чистота Искър”; на “Грийн Партнърс-БКС” - зад която стои Румен Гайтански; “Пътища и съоръжения” - на Цоло Вутов, “Пътно поддържане Дупница” - на Цветан Цветанов (не е вътрешният министър) иЕвро Импекс – Витоша”, зад която стои Александър Иванов, син на Димитър Иванов от бившето Шесто управление на ДС.

Ценовите предложения са отворени на 11 октомври. Повече от месец комисията по избора не може да вземе решение. Изненадващо, в края на седмицата четирима кандидати са отстранени и за изпълнител е избрано обединението “Грийн Партнърс-БКС”, разказаха участници в процедурата пред Mediapool.

В дружеството, регистрирано по Закона за задълженията и договорите, влизат две фирми - “Грийн Партнърс” АД и БКС-Христо Нанев” ЕООД. Акциите в “Грийн Партнърс” са на приносител, показва справка в Търговския регистър. Според публикации в медиите обаче зад дружеството стои Румен Гайтански, известен с прякора Вълка. Дружеството събира боклука на Банско, Сливен и Хасково.

Така един от най-скандално нашумелите в близкото минало "чистач" на София, прави заявка за навлизане в пътния бранш.

В момента тече срокът за обжалване на класирането и затова обществената поръчка все още не е приключила, казаха от Столична община. Не е ясно дали някоя от другите фирми ще обжалва.

Въпреки че все още няма влязъл в сила договор за чистенето на околовръстното шосе на София, от Столична община увериха, че проблеми няма да има. “Все някоя от 13 -те фирми, с които общината има договори, ще поеме чистенето и на околовръстното. Освен това прогнозите са едно, а реалностите друго”, коментираха неофициално от Столичния инспекторат пред Mediapool.

Още в края на октомври столичният кмет Йорданка Фандъкова провери готовността на фирмите за зимното чистене и обеща, че зимата няма да ни изненада. Причината – в бойна готовност са 180 снегорини, а всички машини, които ще бъдат ангажирани, са 220. Така осигурената техника е повече спрямо миналата зима , отчете Фандъкова.

Остава само кметството да си свърши работата, за да няма отново изненади. Околовръстното има горчив опит с превръщането му в река, тази зима може да се окаже, че става и за пързалка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес