Общината одобри поскъпването на парното в София

Без дебат Столичният общински съвет (СОС) одобри в четвъртък новия бизнес план на “Топлофикация - София”, в който се предвижда увеличение на топлоенергията за битовите потребители с 4 процента. Ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) също одобри исканията на потъналото в дългове предприятие, то цената ще се вдигне от 60.25 лева на 62.67 лева с ДДС за мегаватчас топлоенергия.

Въпреки това от думите на изпълнителния директор на общинско-държавното дружество Петко Милевски стана ясно, че дори и това няма да спре пътя на предприятието към фалита.

По негови разчети след вдигането с 4 пункта на цените, загубите на “Топлофикация - София” само за 2007 година ще бъдат 18 милиона лева. Ако обаче ДКЕВР не одобри новия бизнес план, то те ще бъдат 40 милиона лева. Според него, за да завърши на нулата, дружеството трябва да повиши цената на парното с 14 процента.

На фона на тези мрачни прогнози само преди половин месец самият Милевски обяви пред членовете на общинската комисия по инженерна инфраструктура, че вижда връщане на доверието към дружеството. Като пример в тази посока, той съобщи, че са привлечени нови 6 хиляди абоната.

По последни данни “Топлофикация - София” дължи около 230 млн. лева на “Булгаргаз”, а има да прибира 260 млн. лева от неплатени сметки.

В коментарите на голяма част от общинските съветници преобладаваше становището, че общинско-държавното дружество е в ръцете на “Булгаргаз”. Според тях нежеланието на дружество да продава газ на преференциални цени на “Топлофикация” водят до нейното тежко състояние.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?