Общината откри нарушения в приема по болест в столични градини

Засега няма да има наказания за директорите на две институции в "Триадица"

Общината откри нарушения в приема по болест в столични градини

Детски градини в София са приемали деца с хронични заболявания и специални образователни потребности над определения от общината максимален брой. Директорите на градините няма да бъдат наказани, а за всички деца били представени необходимите документи.

Това става ясно от отговор на Столичната община до Националния комитет за иновативно образование, който е сигнализирал за евентуални нарушения при приема в детските градини "Звънче" и "Детелина" в район "Триадица".

Според правилата на образователното министерство има определен максимум за децата в яслените и градинските групи. Разпоредбите на общината обаче позволяват този брой да бъде надхвърлен със записването на деца с хронични заболявания и специални образователни потребности. До скоро можеха да се приемат до 10 деца по болест.

Констатации

Проверката в двете детски градини показала, че този норматив е надхвърлен, но всички родители са представили валидни документи за заболяванията на децата си. Директорите на двете градини няма да бъдат наказани сега, а им е обърнато внимание да спазват правилата за прием и да не надхвърлят отпуснатите бройки за записване по болест. При повторно нарушение ще бъдат наказани дисциплинарно, пише в отговора на общината.

Според данните от електронната система за прием, в "Детелина" в момента има 50 деца от набор 2014 г., които са записани по общите правила за прием, и още 43 с хронични заболявания. Подобно е съотношението и в по-горните групи. При родените през 2015 г. по общия ред са приети 14 деца, а по болест - почти двойно повече (25).

В "Звънче" в първа група (родени през 2014 г.) в момента са записани 17 деца по общи критерии и почти три пъти повече по болест - 50. Във втора и трета група децата с хронични заболявания също са повече от тези, които са влезли без документи, че са болни.

Според отговора на общината в двете градини са назначени допълнителни специалисти за работа с болните деца.

Пореден случай

Представителите на инициативния комитет обаче смятат, че приемът по болест е начин за влизане по втория начин в детска градина. Те изпращат и запис, в който се чува как директорка на детска градина в столицата обяснява на майка, че трябва да осигури документ за хронично заболяване на детето си, което иначе вече е записано и посещава институцията.

Майката разказа в понеделник пред бТВ, че детето ѝ не било прието на градина по общия ред и неин приятел, познат на директорката на детска градина "Буката" в район "Триадица", уредил да бъде записано.

Няколко месеца по-късно директорката извикала майката и обяснила, че малчуганът е влязъл в градината с бройката за хронични заболявания, въпреки че родителите не са представили документ за такива. Сега обаче трябвало да осигурят протокол, а лекарите едва ли щели да откажат. Майката обаче не се съгласила и отписала детето си. Получила обратно и парите за таксите за 6-те месеца, в които детето ходило на градина.

Първоначално директорката обяснила пред бТВ, че детето е прието с всички необходими документи, но те вече са върнати на родителите. След като чула записа, направен от майката, в който я съветва как да вземе документ за хронично заболяване на детето, тя променила версията си и казва, че документите на детето са донесени в нейно отсъствие и са приети от сестрата, която обаче не ги е предала всичките. Директорката обяснява, че върнала парите от таксите на родителите - около 200 лева, тъй като майката я обвинила, че те се събират под масата и директорката и касиерката си делят постъпленията.
В тази градина децата с хронични заболявания са в рамките на максимума, определен от общината.

Заради съмненията за прием по втория начин общината затегна правилата като намали местата за деца с хронични заболявания и специални образователни потребности. Освен това те се приемат вече през електронната система, а не на място в градините, което гарантира по-голяма прозрачност. В електронната система вече се вижда и колко са малчуганите, влезли в градина заради заболяване.

Още от България