Общината "отваря" Витоша, разходките в парковете ще са по-свободни

Общината "отваря" Витоша, разходките в парковете ще са по-свободни

Столичната община ще разхлаби мерките за разходка в парковете и ще възобнови достъпа до Витоша от неделя, 3 май. От понеделник за посещение ще бъдат отворени и по-малките квартални паркове в София.

Това обяви в петък кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук. Още сутринта от националния оперативен щаб за борба с коронавируса заявиха, че са съгласни с постепенно разхлабване на мерките, наложени заради епидемията. Те включват и отпадане на задължителното носене на маски на открито.

Витоша ще е достъпна пеша и с кола

Отпадането на забраната за рахдоки на Витоша ще стане при определени условия. Като начало планината ще е достъпна с личен автомобил и пеша. Автобусните линии от градския транспорт ще останат спрени.

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от "Драгалевци" до Морените и от "Бояна" до Златните мостове, Ветровала и Офелиите, поясни Фандъкова.

Пътищата ще са затворени за коли между 11 и 14 часа.

На паркинга на хижа "Алеко" ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

Хижите остават затворени. Не е позволено ползването на беседките и пейките в планината. Правенето на пикник е допустимо, но само за членовете на едно семейство.

При разходка в планината, хората се съветват да спазват дистанция от 2.5 метра, а при контакт и разговор с други хора, трябва да се ползват маски.

Без маршрути за разходка в парковете

От неделя ще бъдат премахнати и лентите от големите паркове в София, които указват маршрутите, по които единствено е позволено на хората да се разхождат. Така хората ще могат да ползват всички алеи, но от общината препоръчват да се движат еднопосочно и да спазват дистанция. Остава забраната за ползване на пейките, детските и спортните площадки.

Големите паркове в столицата бяха отворени в понеделник, но разходките в тях стават по определени от общината маршрути. Хората могат да влязат и да излязат от точно определени места, както и да вървят само по част от алеите.

Засега няма промяна в разпореждането от 9.30 до 18.30 часа в парковете да се разхождат семейства с деца до 12 години, а преди и след това хора с кучета и самостоятелно спортуващи. От оперативния щаб обаче обявиха, че се предвижда и това правило да се промени и всички да получат възможност да се разхождат в парковете.

От понеделник в София трябва да се позволят разходките и в по-малките паркове в кварталите. Районните кметове трябва да създадат организация за отварянето им.

Споделяне

Още по темата

Още от България