Общината поръча пазарна оценка на столичната къпалня "Мария Луиза"

Общината поръча пазарна оценка на столичната къпалня "Мария Луиза"

Столичната община е възложила на една от фирмите си – "Софийнвест", да направи пазарна оценка на затворения от години басейн "Мария Луиза", както и да изчисли колко би струвал ремонтът на съоръженията в него и отварянето му отново за посетители.

Това става ясно от информация за сключения договор, публикувана в регистъра на обществените поръчки. Пазарната оценка и сметките за ремонта на къпалнята ще струват на бюджета 7 315 лева.

Няма официална информация за какво местната власт смята да използва оценката и количествено-стойностните сметки за евентуален ремонт. Кметът Йоранка Фандъкова обаче е заявявала, че къпалнята трябва да бъде възстановена и е допускала общината да опита да си върне терена.

Къпалнята, която заема имот с площ близо 35 300 кв. метра, се намира в Борисовата градина – най-големият столичен парк. Тя не работи от години и на практика е оставена да се руши. Басейнът – бивша общинска собственост, в момента е в активите на дружество, в което дял имат общинската фирма "Софийски имоти" и частна компания, свързана с Румен Гайтански-Вълка. На практика общината не контролира съвместната фирма, няма и представител в борда ѝ.

От години къпалнята в Борисовата градина стои затворена, а частният собственик периодично обявява, че има намерение да я възстанови. В последния проект за това се предвижда и надстрояване на съществуващите сгради, което общината смята за неприемливо, тъй като може да маскира издигането на хотел в парка.

Въпросът уж трябваше да се реши поне частично с приемането на подробен устройствен план на Борисовата градина, какъвто към момента липсва. Според проекта, обсъждан миналата година, къпалнята трябваше да запази функциите си, а строителството на нови сгради е забранено. Документът обаче беше върнат за преработка след множество забележки и сблъсък на интереси между различните собственици на имоти в Борисовата градина. От лятото на миналата година темата замря.

Кметът Йорданка Фандъкова тогава обясняваше, че с приемането на устройствения план ще е ясно, че къпалнята няма как да бъде използвана за строителството на хотел и тогава може да се правят опити за изкупуването ѝ от страна на местната власт. Според нея с приет устройствен план цената на имота щяла да е по-ниска, защото и частният собственик можело да загуби интерес към него. Същото важи и за други имоти в Борисовата градина, които се контролират от фирми на Гайтански като Летния театър.

Наскоро председателят на общинския съвет Елен Герджиков заяви, че може би е време общинарите, които са принципал на "Софийски имоти", да възложат на дружеството да преговаря за изкупуването на частния дял в съвместната фирма, собственик на "Мария Луиза".

Според него, ако преговорите за изкупуването на дела на частния собственик се провалят, трябва да се мисли за "възмездно отчуждаване".

Коментарът му беше по повод инцидент, станал на територията на басейна. Кучето на издателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев беше убито от две кучета, които охраняват къпалнята.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?