Общината предлага зелени стикери за коли, които не замърсяват въздуха

Общината предлага зелени стикери за коли, които не замърсяват въздуха

Общината в София предлага да се въведе система от "зелени" стикери за леките коли, която да ги оценява според степента, с която замърсяват въздуха. Чрез тях общините ще могат да налагат гъвкави ограничения за движението, ако има замърсяване над нормите.

По подобен начин е решен въпросът във Франция, където автомобилите са разделени на 6 категории в зависимост от горивото, с което се движат - газ, дизел, ток. Това обяви в интервю за Дарик радио в събота председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Системата е по-справедлива, отколкото да се въвежда забрана за влизане в централните градски части според това дали номерът на колата е четно или нечетно число, поясни той.

Идеята с четните и нечетните номера отпадна при обсъждане в комисиите на общинския съвет. Герджиков каза, че той самият и кметът Йорданка Фандъкова също не я одобряват, защото там, където се прилага, е неефективна.

Ако има забрани за влизане в центъра на града, те ще важат за всички коли, каза Герджиков. В тези случаи пътните знаци и табелите за синята и зелената зона ще бъдат закривани, за да не заблуждават.

За да се реализира идеята със стикерите, е необходима промяна в законодателството, каза председателят на общинския съвет и поясни, че общината е готова с текстовете още от началото на миналата година.

Споделяне

Още от България