Общината призовава: Не задръствайте зоните за платено паркиране

Местната власт предупреждава безплатното паркиране да не е повод за разходки в центъра

Общината призовава: Не задръствайте зоните за платено паркиране

Хората, които нямат работа в центъра, да не ходят там с колите си в дните, в които зоните за платено паркиране не работят. Това призоваха от Столичната община и от "Център за градска мобилност", след като зоните се препълниха.

От там напомниха, че синята и зелената зона са безплатни до 29 март. Целта е хората, които работят в центъра или кварталите с платено паркиране, да могат да стигна до работата си с кола, а не с градски транспорт или такси, които са по-рискови за разпространението на коронавируса.

Затова, моля всички, които нямат неотложна работа, да не идват с автомобилите си в центъра. Моля, не използвайте неработещата зона като повод за разходка до центъра! Това блокира работата на зоната и ще наложи въвеждане на допълнителни мерки. Да не забравяме, че в централните райони живеят наши съграждани, които също трябва да могат да се приберат в домовете си", написа във фейсбук профила си и кметът Йорданка Фандъкова.

Междувременно от четвъртък част от градския транспорт минава по-рядко. В последните дни пътниците рязко намаляха, а по данни на общината тези в метрото са с две трети по-малко в сравнение с нормален работен ден. За това метрото от четвъртък, 19 март, работи с празнично разписание. Същото важи и за част от линиите на наземния транспорт. С нормално разписание са само натоварени маршрути като автобуси 111, 204, 304 и крайградските линии. Трамваите с номера 5, 7 и 22 и тролейбусите с номера 1 и 2 запазват разписанията си.

Електробусите ще се движат в делник по празнично разписание.

Решението предизвика недоволни коментари на пътници, според които така се създава предпоставка повече хора да се събират в едно превозно средство и да не могат да спазват препоръчителната дистанция помежду си.

Споделяне

Още по темата

Още от България